Ursäkter som inte håller

Många tränar kampsport. Ännu fler vill träna, men har fått en fix ide som hindrar dem ifrån att besöka träningslokalen. Det gäller både nya förmågor som ännu inte vågat prova, och mer erfarna utövare som haft ett längre uppehåll. Som en välbehövlig skjuts i rätt riktning, avlivar vi härmed fyra populära svepskäl till varför du inte kan träna just nu.

JAG SKA BARA KOMMA I FORM FÖRST …
Träning handlar om att komma i form, det kommer på köpet bara man släpar sig iväg till klubben och kör igång. De flesta som planerar att fixa till fysiken först kommer aldrig till gymmet eller löparbanan, än mindre sätter de sin fot i en kampsportsklubb. Alla varianter av kampsport kommer att utsätta din kropp för påfrestningar som är unikt för den stilen, och det enda sättet att bli fysiskt rustad för detta är att … träna den stilen! Joggingrundor och aerobicspass nere på gymmet kommer inte ge dig den fysik du behöver ändå. Så nej, du ska inte ”komma i form” först.

JAG VILL INTE FÅ BLOMKÅLSÖRON OCH NÄSAN NÄCKT …
Det är betydligt vanligare att nybörjare bönar om att få börja sparras, än att någon tycker att det påbörjas för tidigt. Om en klubb lät sina elever slå på varandra innan de var redo att hantera slagväxling hade den klubben inte blivit långvarig. Dessutom är det aldrig ett krav. Ingen som inte vill fightas, behöver göra det. Majoriteten av de som tränar kampsport är motionärer som kör för skojs skull, i lagom doser och lagom hårt. Det tar i regel åratal att komma upp till den proffsnivå där man sparras fullt ut. Använd skydd, använd sunt förnuft och sätt din egen nivå, och du kommer inte bli utsatt för mer yttre våld än du är beredd att ta.

MEN JAG HAR TAPPAT SÅ MYCKET …
Skamfilat ego är en börda vi alla får bära någon gång. Särskilt mycket svider det om man minns dagar av toppform och bländande teknik, och inser hur formkurvan numera befinner sig en klar klasskillnad längre ner. Det är svårt att återvända som en blekare kopia av sig själv. Men saken är den att omgivningen sällan har så stor koll som vi tror. Antagligen var dina träningskompisar inte ens med på den gamla goda tiden när du var Hercules. Därmed fattar de heller inte att du har dekat ner dig sedan dess. Om någon mot all förmodan skulle upptäcka att du har blivit sämre, kommer de antagligen vända det till att de själva har blivit otroligt mycket bättre. Det där med ego svänger fint åt båda hållen. Bara formkurvan pekar uppåt igen, genom att man faktiskt tog sig tillbaka och började träna igen, kommer motivationen tillbaka.

JAG HAR SÅ MYCKET ANNAT JUST NU …
Vi lever alla olika liv. Olika scheman och livsstilar ger oss olika möjligheter att träna, men ansvaret för att prioritera den tid du faktiskt har faller alltid på dig – ingen annan! Att prioritera träning högt är inte bara för elitidrottare som jagar efter en guldmedalj eller träningsbloggare som har läsare att tillfredsställa. Att prioritera träning högt gagnar alla! Genom att ta dig iväg till träningslokalen och svettas i någon timma utsöndrar du en rad belöningsämnen som dopamin och endorfin i din kropp, ämnen som gör att du kan ta dig an ditt späckade schema med förnyade krafter. Det är också viktigt att tänka i ett större perspektiv. De framgångar du faktiskt har gjort i din träning (oavsett hur små de än må vara) kommer att vittra bort om du inte upprätthåller din träningsrutin. Tvärt om blir det också jobbigare och jobbigare för dig att ta dig iväg till träningen ju längre du skjuter på det. Kort sagt, alla har tid att träna och alla har minst en anledning att träna!

Sådär ja. Kombinera detta inlägg med inlägget som heter Tips för nybörjare så har du inte en ursäkt för att inte börja träna och när du börjat kommer du också klara av träningen galant.

Andréas Sjöblom – Chefsinstruktör

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.