Kategoriarkiv: gradering

Tankar efter sommarlägret 2016

Väl hemma efter ett sommarläger är det mycket att smälta, många intryck reflektera över, mycket kunskap att ta tillvara på. Fortfarande har ingen tidsmaskin eller tidseffektiv kloning uppfunnits som skulle tillåta att närvara på samtliga 25 pass som erbjuds så jag kan omöjligen sammanfatta hela lägret. För egen del var det Qi Gong för hela slanten men det såg ut att vara mycket kul även på de andra spåren med en hel del fighting. Just detta årets sommarläger kommer jag ändå minnas som alldeles extra speciellt av personliga skäl. Lite bakgrund till varför kan du läsa här i ett inlägg jag skrev för ganska exakt 3 år sedan efter mitt första sommarläger. Lite kort kan det sammanfattas som mina reflektioner över varför jag redan då kände att T.I.A. skulle komma att bli annorlunda från övriga stilar av kampsystem jag testat mig fram genom under föregående 23 år. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om varför men det kändes annorlunda då och det känns annorlunda nu. Det inlägget avslutade jag med att uttrycka en förhoppning om att bli kvar och kanske i någon liten mån till och med bidra på något vis. När jag nu skriver detta studsar jag mellan ”det är bara tre år sedan!” för att det känns som igår, och ”är det verkligen bara tre år sedan?” för att det samtidigt känns som en halv evighet sedan på grund av att det har hänt så mycket sedan dess.

 

I våras upplevde jag den något skräckblandade förtjusningen av att bli tillfrågad om jag kunde tänka mig hålla ett pass på sommarlägret, men utan alltför många sekunders tvekan tackade jag glatt ja. Det mynnade ut i ett pass i grundläggande hantering av kula i Qi Gong. Hur man formar handen, hur man håller kulan, lite olika övningar, hur den är ett utmärkt redskap för att känna av hur man egentligen utför andra övningar, samt även lite lätt touchande angående lau gong i slagsammanhang.

En ännu större milstolpe är dock att det skedde en gradering i Qi Gong – och inte vilken som helst – utan någonting riktigt riktigt stort! William, Alicia och Christian erövrade första graden i qigong, och blev därmed både Borås första graderade elever i Qi Gong på några år samt ”min” första kull. Stort grattis till dem! Själv var jag spänd som en fiolsträng under i stort sett hela lägret för deras skull ;) Inte på grund av tvivel, men precis som Sifu Zi Tjynn inledde ”ansvaret för eventuella missar är inte ert fel utan ligger hos er instruktör”. Självklart är det så och jag är stolt över er alla tre!

qigong

I och med detta känner jag redan nu att det jag skrev om för tre år sedan faktiskt börjat förverkligas. Jag har bidragit med ett pass på sommarlägret och förmedlat ett begynnande intresse för Qi Gong. T.I.A. är chansen till så mycket mer att än att bara fysisk närvaro mellan två klockslag ett par gånger i veckan och sommarlägret är en av de absolut mest centrala delarna av detta. Det är då vi samlas från alla delar av landet, lär oss av varandra och utbyter erfarenheter. Alla som varit med på minst ett tillfälle där olika klubbar möts lär vara bekant med fenomenet att olika klubbar gör ”samma” sak på olika vis. En källa till mycket frustration för all del, men enligt min uppfattning också utgör en stor del av precis det som håller oss vid liv. Genom att se andras variationer dyker automatiskt frågeställningen upp: ”Jaha, gör du SÅ på den tekniken. Hur kommer det sig?” Det är så vi utvecklas och det är så vi växer. Både som individer och förbund. Var intresserad. Var nyfiken. Ställ frågor. Lär dig något nytt. Väx!

Det blir vad du är villig att göra det till.

Info om gradering 25/5

Hejsan!

Om du är en av de som ska gradera på lördag (den 25/5) så är detta inlägget extra viktigt, läs noga. Graderingen kommer att äga rum på Drabantvägen 4 i Växjö med start kl 10.00 och slut kl 16.00.

Eftersom vissa elever i klubben har haft önskemål om att vara på plats i god tid innan graderingen börjar kommer vi att åka tillsammans från träningshallen kl 07.00, då har vi också tid med ett kort frukost-stopp i Värnamo. Vi beräknas vara hemma i Borås igen vid 18.30.

Andreas och Sverkers Svartbältesgradering 2007

Andreas och Sverkers Svartbältesgradering 2007

Graderingsavgiften är 200:- så se till att ha kontanter på dig innan graderingen börjar, se också till att ha med dig ett lätt mellanmål och de vanliga träningsattiraljerna som dräkt och handduk.

När vi är hemma i Borås igen efter en (förhoppningsvis) lyckad gradering kommer några av oss avnjuta en kall (och förmodligen alkoholhaltig) dryck på någon av Borås uteställen. Du är såklart varmt välkommen att följa med, så länge du är 18 år fyllda.

Vi ses på lördag! Tills dess hoppas jag att du tränar flitigt på dina tekniker hemma i din kammare. Jag bjuder också på ett kort från min och Sverkers svartbältesceremoni i Osby 2007 här till höger. Tränar du flitigt och länge kanske du också når ditt svarta bälte en vacker dag!

Andréas Sjöblom
Chefsinstruktör

Graderingsträning och personlig utveckling

Tjin!

Vi började med höstterminens (2008) graderingsträning i måndags vilket gick bra. Närvaro i våran klubb är viktig om man vill utvecklas bra och framför allt gradera. Under graderingsträningen är närvaron extra viktig eftersom ni kommer gradera tillsammans måste ni bli tighta och samspelta. Om det är så att någon som har fått chansen att gradera inte håller närvaron kommer personen att plockas bort för gruppens bästa. Jag tycker ni som får tillfälle att gradera i november skall följa det goda exemplet som sattes av nybörjargruppen som tog sina första grader på sommarlägret. De träffades ofta utanför träningen och repeterade viket gav mycket goda resultat. Detta gäller er alla oavsett grader.

Jag tycker att du som läser detta ska tänka över varför man tar bälten i kampsporter? Alla har säkert olika anledningar och komma med. Jag tycker att bälten skall symbolisera ett hårt arbete och ett genuint intresse. Kan man inte titta på sitt bälte och tänka på alla de sätt man utvecklats på för varje streck och för varje färg har det blivit något fel på vägen. Du skall kunna bära upp ditt bälte med stolthet oavsett om det är första röda eller första svarta bältet. Dock är det viktigt att stoltheten inte stiger dig åt huvudet. Jag har tränat kampsport i klubbar där svartbältare inte ens hejar på de lägre graderade eleverna vilket är befängt. Det är också ett klart bevis på att något har gått fel under vägen till svart bälte. Du skall vara stolt över din prestation och vägen du vandrat för att komma dit du är, inte stolt över själva tygstycket som sitter kring midjan.

Reflektera över varför du vill ta bälten i Kung-Fu. Det är viktigt att du är medveten om din träning.

Over and out!

Event och graderingar under HT 2008

Tjin!

Nu var det väldigt länge sedan jag skrev ett inlägg här på nyhetssidan. Detta beror enbart på att jag pluggar på högskolan, således bör mitt fokus ligga på de arbeten jag måste fullborda. Det kommer snart att vara fullt ös här på nyhetssidan igen! Jag kommer i detta inlägg skriva en del info om div. träningsläger och event som kommer att genomföras nu under höstterminen inom T.I.A. Plocka fram kalendern och skriv in datumen jag tar upp i inlägget.

På lördag (den 27/9) kommer T.I.A 001 att genomföras i Växjö. T.I.A 001 är en teorikurs för dig som vill fördjupa dina teoretiska kunskaper inom vårat kung-fu system. Jag tycker att du skall ta tillfället i akt om du inte gått kursen innan. Tiden är 11-16. Priset ligger på 150 kronor. Med till kursen skall du ha anteckningsmateriel samt lunchpaket. Efter avslutad kurs erhåller kursdeltagaren en CD-skiva med materialet från kursen. Kursen kommer att innehålla teori om de åtta odödliga, förbundet T.I.A, historik om Kina och SiuLam, hälsningsfrasen, inre träning, Kung-Fu-ordlista, krigaren och TAO, ledarskap, tre hjärtan och två sinnen, vapen i Kung-Fu samt annan information om vårat system.

Anmälningar till kursen görs först till mig via en kommentar på detta inlägg. Skriv gärna om du har bil att tillgå. Där efter kommer jag att meddela kursledarna. Anmälningarna måste vara inne SENAST torsdag.

Nästa måndag (den 29/9) kommer graderingsträningen att börja för er som skall få möjlighet att gradera i november. Ni som kommer ha möjlighet till att gradera på Boråsläget i november är följande:

  • Andreas Sörqvistgrad 1
  • Karl Sunneskärgrad 1
  • Anders Björklundgrad 1
  • Fabian Östmangrad 1
  • Jonas Isakssongrad 2
  • (Monica Gaita)grad2
  • (Oskar Johannesson)grad 3
  • Maria Wiezellgrad 4
  • Johan Almgrengrad 4
  • Johan Qvistgrad 4

Beslutet om vilka som skall gradera och inte är fattat av oss instruktörer baserat på elevernas närvaro från föregående termin samt den individuella mognaden hos varje elev. Vill du gradera så visa att du är en seriös utövare genom att komma på träningarna.

Ett annat viktigt läger är Loie Minh-lägret som inträffar den 4/10 kl 11.00 i Växjös lokaler. Det är första gången på länge som Loie Minh är i norra divisionen. Därför är det viktigt för oss att bli så många som möjligt. Lägret kommer att innehålla div. djurtekniker samt bältestekniker. Anmälningar till detta läger görs också via en kommentar på detta inlägg. Frågan är inte om Borås skall vara med utan hur många vi blir. Skriv upp dig NU. Priset är 150:-.

Train hard, fight easy!

Klubben har två nya svartbältare

Tjin!

Nu är Vi hemma igen efter en intensiv weekend i Växjö och Broby. Jag skulle vilja inleda inlägget med att tacka alla underbara elever som hakade på ner till Växjö igår för att gratulera och uppvakta mig och Sverker. Både Sverker och jag tycker det är underbart att känna erat stöd. Vi vill också tacka för de fina presenterna vi fick och Jag vill tacka för det fina smycket. Jag kommer att bära det med stolthet varje dag. Tack till Monica som arrangerade presenterna och tack till alla er som gjorde de möjliga.

Alla resor till svart bälte är såklart unika och man testas på många olika sätt på vägen dit. Fyskrav är bara ett moment av många man måste klara av. Självklart är fyskraven fysiskt jobbiga. Dock testar fyskraven främst viljan hos eleven. Alla är vi kapabla till stora saker. Allt handlar om vilja och en tro på sig själv. Vi hävdar inte att vi bemästrar våra viljor till fullo nu efter våran gradering men har vi nu genomgått ett års träning som kräver att kan tror på sig själv och inte ge upp. Således har vi fått ett exempel på vad det innebär att fortsätta kämpa och ibland kämpa ännu hårdare när man trott att man nått sin maxgräns.

Vi försöker alla på ett eller annat sätt rätta oss efter samhällets genomsnitt och oskrivna normer på saker och ting. Detta leder till att vi får intryck som ofta hämmar oss och får oss att tro att vi inte är kapabla till de saker som vi faktiskt är kapabla till. Vi har alla drömmar som vi skulle vilja uppfylla men vi lär oss, och således lär vi också andra, att drömmar är något man har och inte något man uppfyller. Några jobbar på jobb som de hatar, umgås med folk som de inte gillar. Folk tänder en sigg och tänker, ”jag borde sluta men..” eller tittar på någon riktigt vältränad och tänker, ”varför kan jag inte vara sådan?” Men det kan du om du har viljan. Vi har lärt oss att det är jobbigt att nå våra drömmar så Istället letar folk efter genvägar som i själva verket är senvägar som oftast inte leder någon vart. Vi köper trisslotter, vi köper preparat som påstås få oss att gå ner eller upp i vikt snabbt. Några tränar power yoga, power pilates eller power qi-gong för att skala bort allt ”onödigt” och snabbt få resultat. Det finns ingen Power Kung-Fu. Det finns bara Kung-Fu. Det finns bara ett sätt att nå sina mål i Kung-Fu och det är genom vilja. Vilja att förändras, vilja att göra det som krävs för att nå sina mål.

Vi har nu visat att det är möjligt att nå sina mål. Utan genvägar. Nu är det din tur.

Hook Kung-Fu!

Hur ska ett bälte se ut?

Tjin på er!

Du som inte har ett bälte som överensstämmer med nedanstående standard får ta och fixa till det omgående. Såhär skall ett bälte se ut:

För Kung-Fu elever:

Som du ser på bilden ovan skall strecken vara en (1) centimeter brett och sträcka sig runt hela bältet. Det första strecket skall vara sex (6) centimeter upp på bältet. Kommande streck skall också vara en (1) centimeter brett och placeras med en (1) centimeters mellanrum från det förra strecket. Mycket enkelt.

För Qi-Gong elever:

Du som tar Qi-Gong grader skall sy på ett gult streck per grad på samma vis som Kung-Fu eleverna syr på svarta streck. Anledningen till att strecket skall vara gult är för att den gula färgen symboliserar den buddhistiska filosofin. Gult är även munkarnas färg. Man skall också kunna särskilja kunskaperna på något vis. Ett blått bälte i Kung-Fu och ett blått bälte i Qi-Gong är inte samma sak.

För elever som graderat i både Kung-Fu och Qi-Gong:

Du som har grader i både Kung-Fu och Qi-Gong skall sy på både svarta och gula streck som bilden till vänster visar. Tog du din Qi-Gong grad först skall det gula strecket vara längst ner, där efter svart och så vidare. Det är då inget mellanrum mellan strecken. Man kan alltså ha fyra streck på sitt röda bälte innan man går över till gult. Tar du en Qi-Gong grad och fem Kung-Fu grader skall du då bära ett grönt bälte med fem svarta streck och ett gult streck som ligger mellan det första och andra svarta strecket.

För dig som har en tränartitel:

Om du har turen att få en tränartitel som Zhùjiào, Jiàoliàn eller Shīfu skall du också bära ett titelmärke på bältet under dina gradbeteckningar. Titelmärket gör det möjligt för folk omkring dig att urskilja vilken typ av tränare du är och således vilket typ av ansvar du är van vid att ta i den lokala föreningen. Titelmärket är fem (5) centimeter högt och skall placeras i bältets nederkant. Detta lämnar exakt en (1) centimeters mellanrum till första strecket på bältet.

Enklast blir det om du köper 10mm brett sidenband. 10mm brett sidenband finns att köpa i diverse tygaffärer. En enad dresscode symboliserar en enad klubb och ett enat förbund, därför är det viktigt att ditt bälte håller standarden ovan.