Kategoriarkiv: Läger

Tankar efter sommarlägret 2016

Väl hemma efter ett sommarläger är det mycket att smälta, många intryck reflektera över, mycket kunskap att ta tillvara på. Fortfarande har ingen tidsmaskin eller tidseffektiv kloning uppfunnits som skulle tillåta att närvara på samtliga 25 pass som erbjuds så jag kan omöjligen sammanfatta hela lägret. För egen del var det Qi Gong för hela slanten men det såg ut att vara mycket kul även på de andra spåren med en hel del fighting. Just detta årets sommarläger kommer jag ändå minnas som alldeles extra speciellt av personliga skäl. Lite bakgrund till varför kan du läsa här i ett inlägg jag skrev för ganska exakt 3 år sedan efter mitt första sommarläger. Lite kort kan det sammanfattas som mina reflektioner över varför jag redan då kände att T.I.A. skulle komma att bli annorlunda från övriga stilar av kampsystem jag testat mig fram genom under föregående 23 år. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om varför men det kändes annorlunda då och det känns annorlunda nu. Det inlägget avslutade jag med att uttrycka en förhoppning om att bli kvar och kanske i någon liten mån till och med bidra på något vis. När jag nu skriver detta studsar jag mellan ”det är bara tre år sedan!” för att det känns som igår, och ”är det verkligen bara tre år sedan?” för att det samtidigt känns som en halv evighet sedan på grund av att det har hänt så mycket sedan dess.

 

I våras upplevde jag den något skräckblandade förtjusningen av att bli tillfrågad om jag kunde tänka mig hålla ett pass på sommarlägret, men utan alltför många sekunders tvekan tackade jag glatt ja. Det mynnade ut i ett pass i grundläggande hantering av kula i Qi Gong. Hur man formar handen, hur man håller kulan, lite olika övningar, hur den är ett utmärkt redskap för att känna av hur man egentligen utför andra övningar, samt även lite lätt touchande angående lau gong i slagsammanhang.

En ännu större milstolpe är dock att det skedde en gradering i Qi Gong – och inte vilken som helst – utan någonting riktigt riktigt stort! William, Alicia och Christian erövrade första graden i qigong, och blev därmed både Borås första graderade elever i Qi Gong på några år samt ”min” första kull. Stort grattis till dem! Själv var jag spänd som en fiolsträng under i stort sett hela lägret för deras skull ;) Inte på grund av tvivel, men precis som Sifu Zi Tjynn inledde ”ansvaret för eventuella missar är inte ert fel utan ligger hos er instruktör”. Självklart är det så och jag är stolt över er alla tre!

qigong

I och med detta känner jag redan nu att det jag skrev om för tre år sedan faktiskt börjat förverkligas. Jag har bidragit med ett pass på sommarlägret och förmedlat ett begynnande intresse för Qi Gong. T.I.A. är chansen till så mycket mer att än att bara fysisk närvaro mellan två klockslag ett par gånger i veckan och sommarlägret är en av de absolut mest centrala delarna av detta. Det är då vi samlas från alla delar av landet, lär oss av varandra och utbyter erfarenheter. Alla som varit med på minst ett tillfälle där olika klubbar möts lär vara bekant med fenomenet att olika klubbar gör ”samma” sak på olika vis. En källa till mycket frustration för all del, men enligt min uppfattning också utgör en stor del av precis det som håller oss vid liv. Genom att se andras variationer dyker automatiskt frågeställningen upp: ”Jaha, gör du SÅ på den tekniken. Hur kommer det sig?” Det är så vi utvecklas och det är så vi växer. Både som individer och förbund. Var intresserad. Var nyfiken. Ställ frågor. Lär dig något nytt. Väx!

Det blir vad du är villig att göra det till.

Tankar om sommarlägret

044Allt har sitt slut, och tyvärr även sommarlägret som var mitt första, men verkligen inte sista. Jag hade gärna fortsatt flera dagar till för att insupa alla fantastiska kunskaper som delades av fantastiska människor, men jag får erkänna att min kropp nog är tacksam att vara hemma trots allt. Schemat bjöd på mycket intressant, och eftersom jag tränar både kungfu och qigong så satt jag redan innan avfärd och pusslade ihop vilka lektioner jag ville gå på för att få ut mesta möjliga. Istället för att kommentera så mycket om exakt hur jag valde så kan jag sammanfatta det med att det enda jag egentligen ångrar är att jag inte kunde gå på alltihopa! Inte under en enda lektion ångrade jag vilket jag valt även om jag ofta sneglade lite på vad den andra gruppen sysslade med. Om jag hade ett bra upplägg eller tur må ha sin del i det hela men jag ser det främst som att det var en genomgående hög kvalitet på upplägget överlag!

030 Vad tar jag med mig från lägret? Ja förhoppningsvis en del tekniker, men med så mycket nytt är det som nybörjare orealistiskt att förvänta sig komma ihåg allt som gåtts igenom. Däremot har jag fått upp ögonen lite (tror jag åtminstone) för att det är vissa bakomliggande principer snarare än milimeterutförda tekniker som binder ihop saker och ting inom systemet även om den faktiska kopplingen kommer först långt över min nuvarande nivå. Minnet av detaljer i utförandet har börjat blekna men jag hoppas att de lärdomarna stannar kvar.

Sist men inte minst vill jag reflektera lite över den sista punkten på schemat. Sifu Magnus berättade om systemets väg till Sverige och hans del i det vilket var fantastiskt roligt att lyssna på. Min egen väg till kampsportens underbara värld inspirerades också till stor del av ”jättehäftiga” filmer under 80-talet. Mina favoriter var American Ninja, Karate Kid och givetvis hade även Bruce Lee viss representation men jag hade redan i den åldern svårt för den sagolikt dåliga dubbningen till engelska. Precis som Sifu berättade var det något begränsat hur man kunde söka sig till kunskap före internet. Det var lösnummer av Fighter Mag och beställningar av böcker från SBI som gällde för min del. Böcker och häften om breaking, härdning, mönster, the complete ninja, dim mak och så vidare finns fortfarande kvar någonstans i mina gömmor. Från mina första steg in i judolokalen 1990 har det varit en brokig väg som gått via tae kwon do, hapkido, vikingastrid, wing chun, en kort provperiod kungfu och qigong, muay thai och krav maga innan jag kom hem igen till nuvarande.

105 (2) Kom hem. Ja, jag tror nog det. Med så många olika stilar i bagaget ser jag vissa grundläggande principer, tekniker och tankesätt som återkommer. Det är kul att leka med tanken om hur det hade gått om jag hittat till T.I.A. redan som nioåring. Hade jag stannat kvar, eller hade jag gått vidare? En omöjlig fråga att svara på såhär 23 år senare. Jag kan bara hoppas på att bli kvar under nästkommande 23 år och kunna bidra med något till klubben och förbundet på vägen.

Tony Pinberg

Dai Si Läger 16 Mars.

Hej alla, den 16:e Mars är den Dai Si läger i Lund!

Datum: 16 mars
Tid: 9-16 med paus för lunch
Plats: Lund, Lerbäcksskolans gymnastiksalar.
Kostnad: 200 kr som betalas till förenings bankgiro-konto: 5942-6437. Ange ”DaiSi Läger” samt ert namn.

Det kommer snart upp schema och mer information på Tia-sweden, så håll ögonen öppna där! Kommentera detta inlägg om ni är sugna att följa med.

Missa inte att få träna med Dai Si och stormästarna från förbundet. Det ska bli riktigt kul!

Med vänlig hälsning

Viktor

T.I.A. Borås besöker T.I.A. Växjö

Dags för fight!

Dags för fight!

Tjo!

Som ni alla vet så är det sparringläger i Växjö på lördag och vi är 12 stycken som ska åka ner. Träningen kommer att börja klockan 11.00 i Växjö vilket innebär att vi samlas nere på parkeringen vid hallen klockan 08.00 för avfärd!

Tag med er en lätt lunch som ni kan trycka i er i hallen! Vi kommer förmodligen stanna till i Värnamo på vägen ner och köpa något, men på vägen hem stannar vi inte. Vi kommer istället att boka bord på en restaurang i Borås och gå ut och äta något gott tillsammans på kvällen!

Alla är såklart välkomna ut sedan på kvällen. Ska du inte med på lägret men vill äta med oss ändå så hör av dig till Karlsson eller mig under dagen så vi kan boka in extra platser på restaurangen.

Härligt kämpat idag!

Enade vi stå, splitrade vi falla.

Andréas Sjöblom – Chefsinstruktör

Start på vårterminen 2012

Hej alla glada kampsportare!

Nu drar en ny termin igång på allvar. För gamla medlemmar har vi redan tjuvstartat på olika håll och alla är varmt välkomna tillbaks och hoppas ni har haft en härlig Julledighet.

För er som missat, så är det kick-off läger i Kristianstad till helgen och vi kommer samla ihop minst en bil för att åka ner och delta. Mer info om lägret finns på förbundets hemsida (tia-sweden.org)

Nybörjarintag:

Är du intresserad av att börja träna hos oss så börjar vi välkomna nya medlemmar nästa vecka (V3 -16/1). Anmäl er HÄR!

Träningstider

Kung Fu: Måndagar 19-21, Onsdagar 19-20

Sanshou: Tisdagar 18-20, Torsdagar 19-21

Qi-Gong: Lördagar 11-13

Barngrupp: Lördagar 10-11* (start 28/1)

(Dessa tider gäller för VT2012, de som står på förbundets och våran hemsida kommer uppdataras inom kort)

* Nytt för i år är alltså en barngrupp, eftersom detta är helt nytt och vi fortfarande inte vet hur stort intresse som finns för detta kommer vi att välkomna 7-10 åringar. Är du mellan 10-15 år ber vi dig att höra av dig med en intresseanmälan så kan vi titta på möjligheten att skapa en Juniorgrupp till HT2012 om intresset är tillräckligt stort.

Mvh Sverker Larson, Ordförande

T.I.A. sommarläger 2011

 

Tjien!

 

Det årliga sommarlägret i T.I.A´s regi går av stapeln den 30/6-3/7. Ni som redan anmält er och betalt kan gärna använda denna nyhet för att koordinera ihop eran resa ner.

 

Goda nyheter mina vänner, ni som inte visste om detta träningsläger eller missat tiden för anmälan, frukta inte då vår käre Sifu Wehlin har varit såpass snäll att han tar emot sistaminuten anmälningar till och med 24:00 12/6 (Söndag). Anmälningsblankett och all nödvändig information samt hur man genomför betalning framgår av LÄNK 1 i slutet av detta inlägg, LÄNK 2 beskriver schemat för sommarlägret, alltså vad för träningspass som erbjuds.

Så alla medlemmar i T.I.A Borås se till att anmäla er själva och se till att få med så många klubbkamrater som möjligt!

 

Att åka iväg på detta träningsläger kommer höja eran egna kunskap väldigt mycket samt att det alltid är väldigt roligt att fara iväg på dessa läger, jag hoppas att alla tar chansen och anmäler sig då Sifu har öppnat ett extra fönster för alla som glömt att anmäla sig eller tvekat! Vid eventuella frågor angående anmälan eller betalning maila Anders@boraskungfu.com

 

Länk 1: http://www.fiveforms.org/2011/03/963/

Länk 2: http://www.fiveforms.org/2011/05/schema-till-sommarlager-2011/

 

Mvh

 

Anders Karlsson, Djeu Gao

 

Ps. Glöm inte att anmäla er D.s