Kategoriarkiv: Qi-Gong

Tankar efter sommarlägret 2016

Väl hemma efter ett sommarläger är det mycket att smälta, många intryck reflektera över, mycket kunskap att ta tillvara på. Fortfarande har ingen tidsmaskin eller tidseffektiv kloning uppfunnits som skulle tillåta att närvara på samtliga 25 pass som erbjuds så jag kan omöjligen sammanfatta hela lägret. För egen del var det Qi Gong för hela slanten men det såg ut att vara mycket kul även på de andra spåren med en hel del fighting. Just detta årets sommarläger kommer jag ändå minnas som alldeles extra speciellt av personliga skäl. Lite bakgrund till varför kan du läsa här i ett inlägg jag skrev för ganska exakt 3 år sedan efter mitt första sommarläger. Lite kort kan det sammanfattas som mina reflektioner över varför jag redan då kände att T.I.A. skulle komma att bli annorlunda från övriga stilar av kampsystem jag testat mig fram genom under föregående 23 år. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om varför men det kändes annorlunda då och det känns annorlunda nu. Det inlägget avslutade jag med att uttrycka en förhoppning om att bli kvar och kanske i någon liten mån till och med bidra på något vis. När jag nu skriver detta studsar jag mellan ”det är bara tre år sedan!” för att det känns som igår, och ”är det verkligen bara tre år sedan?” för att det samtidigt känns som en halv evighet sedan på grund av att det har hänt så mycket sedan dess.

 

I våras upplevde jag den något skräckblandade förtjusningen av att bli tillfrågad om jag kunde tänka mig hålla ett pass på sommarlägret, men utan alltför många sekunders tvekan tackade jag glatt ja. Det mynnade ut i ett pass i grundläggande hantering av kula i Qi Gong. Hur man formar handen, hur man håller kulan, lite olika övningar, hur den är ett utmärkt redskap för att känna av hur man egentligen utför andra övningar, samt även lite lätt touchande angående lau gong i slagsammanhang.

En ännu större milstolpe är dock att det skedde en gradering i Qi Gong – och inte vilken som helst – utan någonting riktigt riktigt stort! William, Alicia och Christian erövrade första graden i qigong, och blev därmed både Borås första graderade elever i Qi Gong på några år samt ”min” första kull. Stort grattis till dem! Själv var jag spänd som en fiolsträng under i stort sett hela lägret för deras skull ;) Inte på grund av tvivel, men precis som Sifu Zi Tjynn inledde ”ansvaret för eventuella missar är inte ert fel utan ligger hos er instruktör”. Självklart är det så och jag är stolt över er alla tre!

qigong

I och med detta känner jag redan nu att det jag skrev om för tre år sedan faktiskt börjat förverkligas. Jag har bidragit med ett pass på sommarlägret och förmedlat ett begynnande intresse för Qi Gong. T.I.A. är chansen till så mycket mer att än att bara fysisk närvaro mellan två klockslag ett par gånger i veckan och sommarlägret är en av de absolut mest centrala delarna av detta. Det är då vi samlas från alla delar av landet, lär oss av varandra och utbyter erfarenheter. Alla som varit med på minst ett tillfälle där olika klubbar möts lär vara bekant med fenomenet att olika klubbar gör ”samma” sak på olika vis. En källa till mycket frustration för all del, men enligt min uppfattning också utgör en stor del av precis det som håller oss vid liv. Genom att se andras variationer dyker automatiskt frågeställningen upp: ”Jaha, gör du SÅ på den tekniken. Hur kommer det sig?” Det är så vi utvecklas och det är så vi växer. Både som individer och förbund. Var intresserad. Var nyfiken. Ställ frågor. Lär dig något nytt. Väx!

Det blir vad du är villig att göra det till.

Ny termin, nya tider

Äntligen är sommaren över och därmed sätter en ny termin igång när som helst nu – på onsdag den 2:e september närmare bestämt! Denna termin bär med sig en hel del stora förändringar av träningstiderna och vår förhoppning är att det ses som enbart positivt för alla inblandade. Bland annat har vi fått tillbaka torsdagstiderna igen (!) och eftersom de gemensamma träningarna kungfu / sanshou på samma tider bara inneburit positiva fördelar och starkare gemenskap så vill vi köra vidare på det. Istället för att ha en dag gemensam och varsin egen har vi valt att utöka så alla tre tiderna kör gemensamt. Både kungfu och sanshou får alltså en extra dag till sitt förfogande. Mer träning för alla!

Även barn- och juniorgrupperna står inför lite förändrat upplägg. Först och främst så utgår lördagar helt och hållet, men oroas inte – det kommer inte innebära mindre tid åt dessa utan snarare tvärtom. På tisdagar inleder barngruppen klockan 18 med en timmas träning precis som tidigare. Nytt för i år är att just detta pass kommer vara fullt fokuserat på nybörjare, deras behov. Även tidigare elever får naturligtvis alltid också vara med på denna grundträning. Nytt för i år är att det kommer hållas ett separat pass för avancerade elever på torsdagar 18 – 19. Juniorgruppen har den kanske största förändringen. Istället för en timmas träning två gånger i veckan kommer de nu ha två timmars träning en gång i veckan för att bättre förbereda inför övergången till vuxengruppen vars pass är två timmar långa. Men inte nog med det – i och med utökade antalet dagar kommer juniorer även få testa på att vara med på vuxenträningen på torsdagar.

Låter det rörigt? Sammanfattningsvis är höstens tider som följer:

Kung-Fu VuxengruppKung-Fu JuniorgruppKung-Fu BarngruppSanshouQi-Gong
Måndagar 19:00-21:00
Onsdagar 19:00-21:00
Torsdagar 19:00-21:00
Tisdagar 19:00-21:00
Torsdagar 19:00-21:00
Tisdagar 18:00-19:00
Torsdagar 18:00-19:00
Måndagar 19:00-21:00
Onsdagar 19:00-21:00
Torsdagar 19:00-21:00
Måndagar 18:00-19:00

Tankar om sommarlägret

044Allt har sitt slut, och tyvärr även sommarlägret som var mitt första, men verkligen inte sista. Jag hade gärna fortsatt flera dagar till för att insupa alla fantastiska kunskaper som delades av fantastiska människor, men jag får erkänna att min kropp nog är tacksam att vara hemma trots allt. Schemat bjöd på mycket intressant, och eftersom jag tränar både kungfu och qigong så satt jag redan innan avfärd och pusslade ihop vilka lektioner jag ville gå på för att få ut mesta möjliga. Istället för att kommentera så mycket om exakt hur jag valde så kan jag sammanfatta det med att det enda jag egentligen ångrar är att jag inte kunde gå på alltihopa! Inte under en enda lektion ångrade jag vilket jag valt även om jag ofta sneglade lite på vad den andra gruppen sysslade med. Om jag hade ett bra upplägg eller tur må ha sin del i det hela men jag ser det främst som att det var en genomgående hög kvalitet på upplägget överlag!

030 Vad tar jag med mig från lägret? Ja förhoppningsvis en del tekniker, men med så mycket nytt är det som nybörjare orealistiskt att förvänta sig komma ihåg allt som gåtts igenom. Däremot har jag fått upp ögonen lite (tror jag åtminstone) för att det är vissa bakomliggande principer snarare än milimeterutförda tekniker som binder ihop saker och ting inom systemet även om den faktiska kopplingen kommer först långt över min nuvarande nivå. Minnet av detaljer i utförandet har börjat blekna men jag hoppas att de lärdomarna stannar kvar.

Sist men inte minst vill jag reflektera lite över den sista punkten på schemat. Sifu Magnus berättade om systemets väg till Sverige och hans del i det vilket var fantastiskt roligt att lyssna på. Min egen väg till kampsportens underbara värld inspirerades också till stor del av ”jättehäftiga” filmer under 80-talet. Mina favoriter var American Ninja, Karate Kid och givetvis hade även Bruce Lee viss representation men jag hade redan i den åldern svårt för den sagolikt dåliga dubbningen till engelska. Precis som Sifu berättade var det något begränsat hur man kunde söka sig till kunskap före internet. Det var lösnummer av Fighter Mag och beställningar av böcker från SBI som gällde för min del. Böcker och häften om breaking, härdning, mönster, the complete ninja, dim mak och så vidare finns fortfarande kvar någonstans i mina gömmor. Från mina första steg in i judolokalen 1990 har det varit en brokig väg som gått via tae kwon do, hapkido, vikingastrid, wing chun, en kort provperiod kungfu och qigong, muay thai och krav maga innan jag kom hem igen till nuvarande.

105 (2) Kom hem. Ja, jag tror nog det. Med så många olika stilar i bagaget ser jag vissa grundläggande principer, tekniker och tankesätt som återkommer. Det är kul att leka med tanken om hur det hade gått om jag hittat till T.I.A. redan som nioåring. Hade jag stannat kvar, eller hade jag gått vidare? En omöjlig fråga att svara på såhär 23 år senare. Jag kan bara hoppas på att bli kvar under nästkommande 23 år och kunna bidra med något till klubben och förbundet på vägen.

Tony Pinberg

Lördagsträningar

Öppet 13-15 varje lördag
Tjin!

På lördagar kommer det numera vara extra öppet i lokalen för alla medlemmar mellan 13-15.

Under den här tiden det kommer vara fritt för valfri träning, så passa på att träna lite extra innan RM eller att slipa på era graderingstekniker! Ingen instruktör kommer vara på plats och man ansvarar själv för sin egen träning.

Alltså 13-15 på lördagar för er intresserade. Vi syns där!

Mvh

Ordf. Viktor

RM i Älmhult på lördag!!

 

Hej på er!

 

På lördag är det dags för tävling i Älmhult. Borås kommer åka med 6st fighters och vi önskar dessa stort lycka till.

 

Det praktiska följer nedan:

Avfärd: 06:40 från parkeringen nedanför hallen.

Pris: Bensinkostnad delas upp i bilarna, Inträde kostar, se www.tia-sweden.org för exakta siffror.

Tävlingsstart: 10:00

Tävlingsslut: senast 16:00

Hemfärd: senast 16:30

 

Skall man med och har bil med sig eller inte så skriv en kommentar på detta inlägg!

 

Over and out

 

/Karlsson & Sjöblom

Start på vårterminen 2012

Hej alla glada kampsportare!

Nu drar en ny termin igång på allvar. För gamla medlemmar har vi redan tjuvstartat på olika håll och alla är varmt välkomna tillbaks och hoppas ni har haft en härlig Julledighet.

För er som missat, så är det kick-off läger i Kristianstad till helgen och vi kommer samla ihop minst en bil för att åka ner och delta. Mer info om lägret finns på förbundets hemsida (tia-sweden.org)

Nybörjarintag:

Är du intresserad av att börja träna hos oss så börjar vi välkomna nya medlemmar nästa vecka (V3 -16/1). Anmäl er HÄR!

Träningstider

Kung Fu: Måndagar 19-21, Onsdagar 19-20

Sanshou: Tisdagar 18-20, Torsdagar 19-21

Qi-Gong: Lördagar 11-13

Barngrupp: Lördagar 10-11* (start 28/1)

(Dessa tider gäller för VT2012, de som står på förbundets och våran hemsida kommer uppdataras inom kort)

* Nytt för i år är alltså en barngrupp, eftersom detta är helt nytt och vi fortfarande inte vet hur stort intresse som finns för detta kommer vi att välkomna 7-10 åringar. Är du mellan 10-15 år ber vi dig att höra av dig med en intresseanmälan så kan vi titta på möjligheten att skapa en Juniorgrupp till HT2012 om intresset är tillräckligt stort.

Mvh Sverker Larson, Ordförande