Kategoriarkiv: Sanshou

Tankar efter sommarlägret 2016

Väl hemma efter ett sommarläger är det mycket att smälta, många intryck reflektera över, mycket kunskap att ta tillvara på. Fortfarande har ingen tidsmaskin eller tidseffektiv kloning uppfunnits som skulle tillåta att närvara på samtliga 25 pass som erbjuds så jag kan omöjligen sammanfatta hela lägret. För egen del var det Qi Gong för hela slanten men det såg ut att vara mycket kul även på de andra spåren med en hel del fighting. Just detta årets sommarläger kommer jag ändå minnas som alldeles extra speciellt av personliga skäl. Lite bakgrund till varför kan du läsa här i ett inlägg jag skrev för ganska exakt 3 år sedan efter mitt första sommarläger. Lite kort kan det sammanfattas som mina reflektioner över varför jag redan då kände att T.I.A. skulle komma att bli annorlunda från övriga stilar av kampsystem jag testat mig fram genom under föregående 23 år. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om varför men det kändes annorlunda då och det känns annorlunda nu. Det inlägget avslutade jag med att uttrycka en förhoppning om att bli kvar och kanske i någon liten mån till och med bidra på något vis. När jag nu skriver detta studsar jag mellan ”det är bara tre år sedan!” för att det känns som igår, och ”är det verkligen bara tre år sedan?” för att det samtidigt känns som en halv evighet sedan på grund av att det har hänt så mycket sedan dess.

 

I våras upplevde jag den något skräckblandade förtjusningen av att bli tillfrågad om jag kunde tänka mig hålla ett pass på sommarlägret, men utan alltför många sekunders tvekan tackade jag glatt ja. Det mynnade ut i ett pass i grundläggande hantering av kula i Qi Gong. Hur man formar handen, hur man håller kulan, lite olika övningar, hur den är ett utmärkt redskap för att känna av hur man egentligen utför andra övningar, samt även lite lätt touchande angående lau gong i slagsammanhang.

En ännu större milstolpe är dock att det skedde en gradering i Qi Gong – och inte vilken som helst – utan någonting riktigt riktigt stort! William, Alicia och Christian erövrade första graden i qigong, och blev därmed både Borås första graderade elever i Qi Gong på några år samt ”min” första kull. Stort grattis till dem! Själv var jag spänd som en fiolsträng under i stort sett hela lägret för deras skull ;) Inte på grund av tvivel, men precis som Sifu Zi Tjynn inledde ”ansvaret för eventuella missar är inte ert fel utan ligger hos er instruktör”. Självklart är det så och jag är stolt över er alla tre!

qigong

I och med detta känner jag redan nu att det jag skrev om för tre år sedan faktiskt börjat förverkligas. Jag har bidragit med ett pass på sommarlägret och förmedlat ett begynnande intresse för Qi Gong. T.I.A. är chansen till så mycket mer att än att bara fysisk närvaro mellan två klockslag ett par gånger i veckan och sommarlägret är en av de absolut mest centrala delarna av detta. Det är då vi samlas från alla delar av landet, lär oss av varandra och utbyter erfarenheter. Alla som varit med på minst ett tillfälle där olika klubbar möts lär vara bekant med fenomenet att olika klubbar gör ”samma” sak på olika vis. En källa till mycket frustration för all del, men enligt min uppfattning också utgör en stor del av precis det som håller oss vid liv. Genom att se andras variationer dyker automatiskt frågeställningen upp: ”Jaha, gör du SÅ på den tekniken. Hur kommer det sig?” Det är så vi utvecklas och det är så vi växer. Både som individer och förbund. Var intresserad. Var nyfiken. Ställ frågor. Lär dig något nytt. Väx!

Det blir vad du är villig att göra det till.

Ny termin, nya tider

Äntligen är sommaren över och därmed sätter en ny termin igång när som helst nu – på onsdag den 2:e september närmare bestämt! Denna termin bär med sig en hel del stora förändringar av träningstiderna och vår förhoppning är att det ses som enbart positivt för alla inblandade. Bland annat har vi fått tillbaka torsdagstiderna igen (!) och eftersom de gemensamma träningarna kungfu / sanshou på samma tider bara inneburit positiva fördelar och starkare gemenskap så vill vi köra vidare på det. Istället för att ha en dag gemensam och varsin egen har vi valt att utöka så alla tre tiderna kör gemensamt. Både kungfu och sanshou får alltså en extra dag till sitt förfogande. Mer träning för alla!

Även barn- och juniorgrupperna står inför lite förändrat upplägg. Först och främst så utgår lördagar helt och hållet, men oroas inte – det kommer inte innebära mindre tid åt dessa utan snarare tvärtom. På tisdagar inleder barngruppen klockan 18 med en timmas träning precis som tidigare. Nytt för i år är att just detta pass kommer vara fullt fokuserat på nybörjare, deras behov. Även tidigare elever får naturligtvis alltid också vara med på denna grundträning. Nytt för i år är att det kommer hållas ett separat pass för avancerade elever på torsdagar 18 – 19. Juniorgruppen har den kanske största förändringen. Istället för en timmas träning två gånger i veckan kommer de nu ha två timmars träning en gång i veckan för att bättre förbereda inför övergången till vuxengruppen vars pass är två timmar långa. Men inte nog med det – i och med utökade antalet dagar kommer juniorer även få testa på att vara med på vuxenträningen på torsdagar.

Låter det rörigt? Sammanfattningsvis är höstens tider som följer:

Kung-Fu VuxengruppKung-Fu JuniorgruppKung-Fu BarngruppSanshouQi-Gong
Måndagar 19:00-21:00
Onsdagar 19:00-21:00
Torsdagar 19:00-21:00
Tisdagar 19:00-21:00
Torsdagar 19:00-21:00
Tisdagar 18:00-19:00
Torsdagar 18:00-19:00
Måndagar 19:00-21:00
Onsdagar 19:00-21:00
Torsdagar 19:00-21:00
Måndagar 18:00-19:00

Träna kickboxning i Borås – 3 anledningar

Kickboxning har med tiden kommit att bli ett samlingsnamn för stående kampsporter där man tränar på både slag och sparkar för att besegra en motståndare i ringen. Det är inte så svårt att förstå varför, man kan inte kräva att allmänheten ska veta att det finns olika typer av stående kampsporter. Ännu mindre kan man räkna med att människor som befinner sig utanför kampsportsfären ska känna till skillnaden mellan dem. I T.I.A. Borås tränar vi en stående kampsport som ibland kallas för kinesisk kickboxning, men egentligen heter Sanshou. Ordet Sanshou kommer ifrån kinesiskans Sǎn som betyder fri eller ohämmad och Shǒu som betyder hand. Tillsammans berättar dessa två ord väldigt mycket om kampsporten vi tränar i Borås. Här från du tre enkla anledningar till varför kinesisk kickboxning eller Sanshou är en unik och spännande kampsport som du måste prova!

kickboxning i boråsKinesisk kickboxning i Borås – Mer än bara slag och sparkar

Den största skillnaden mellan kinesisk kickboxning i Borås och andra stående kampsporter som thaiboxning och vanlig kickboxning är att du inte bara lär dig att slå och sparka. När du tränar kinesisk kickboxning lär du dig också att kasta och fälla din motståndare på olika sätt. Detta ger träningen ett spännande moment som sällan återfinns hos andra kampsporter som lägger fokus på stående kamp. Kunskap om hur du kastar och brottar ner en motståndare på marken är inte bara ett tillägg som gör träningen roligare, det ger dig också ett extra försprång när det kommer till reella självförsvarssituationer där kunskapen gör det svårare för en förövare att brotta ner dig på marken.

thai boxning BoråsSanshou – en blandning mellan nytt och gammalt

Som de flesta moderna kampsporter är även träning i kinesisk kickboxning utformat efter det regelverk som appliceras på tävlingar, men vi fokuserar också på andra saker än att plocka medaljer. Eftersom Sanshou har sitt ursprung i den kinesiska krigskonsten Kung Fu förstår utövarna att kamp handlar om mer än att kunna slå och sparka hårt. För att bli en riktigt bra kampsportare behöver man ha kunskap om strategier och tekniker som sträcker sig utanför det vanliga regelverket. Man behöver upptäcka sina egna svagheter och styrkor för att kunna förbättra vissa kvalitéer hos sig själv och veta när man ska utnyttja andra starkare kvalitéer. En riktigt duktig sanshouutövare blir också väldigt duktig på att identifiera svagheter och styrkor hos en motståndare, kunskaper som tillsammans med rätt strategier leder till enklare och snabbare segrar. Moderna kampsporter saknar ofta den traditionella bakgrunden som ger ett extra djup i träningen.

thaiboxning i boråsKinesisk kickboxning är en rolig publiksport

Sist men inte mist är kinesisk kickboxning en riktigt rolig publiksport. Olikt andra stående kampsporter som vanlig kickboxning eller thaiboxning fightas inte utövarna i en ring med skyddande rep omkring kanterna. I kinesisk kickboxning tävlar man på en upphöjd platå vilket gör att man som utövare inte kan luta sig mot ett rep och vila när man blir trött, man måste tvärt om ha en väldigt bra uppfattning om hur omvärlden ser ut och vilka steg man tar samtidigt som man befinner sig i en pressad situation – allt för att inte falla av platån. Kast och nedtagningar ger också en förhöjd spänning i matcherna. Eftersom det finns en så stor mängd med kast och nedtagningar som kan appliceras i Sanshou vet man aldrig vad som kommer hända som åskådare.

Terminsstart vårtermin 2014 Kung Fu och Sanshou

Hej alla nya som gamla Sanshou och Kung Fu Elever,

 

Untitled333-1

Vi har så smått tjuvstartat terminen utan att göra för mycket väsen över det hela.

Nu vill jag passa på och välkomna nya som gamla elever till vår träning.
Vi har under denna terminen ändrat lite tider och lite kostnader.
Har du inte redan gjort det så tryck Börja Träna och anmäl er inför terminstarten.


Träningstider:

 Måndagar 19 – 21  Kung Fu och Sanshou

Onsdagar 19 – 21 Kung Fu

Torsdagar 19 – 21 Sanshou

Övrig info:

Denna terminen kommer vi endast ha en samlad träningsavgift för Sanshou och Kung Fu vilket ger dig möjligheten
att få ännu mer variation i din träning och för ett ännu bättre pris. 

Träningsavgifter för 5-15 år ändras till 250kr samt 15-25år ändras till 550:- och en
avgift för personer över 25 år ändras till 950:-.

Medlemsavgiften kommer ändras till 250:-/ termin.

För att få träna skall både medlemsavgift och träningsavgift betalas för terminen.

 

Gaolin Evefall

Inför höstterminen 2013

Tjin!

Nu börjar terminsstarten närma sig med stormsteg! Därför kommer här ett inlägg med olika saker som kommer att gälla för den kommande terminen i de olika sektionerna och i klubben som helhet. Det är en hel del information, så läs igenom allt noggrant och ställ gärna frågor om det är något som är oklart.

Träningstider

Som du säkert redan vet kommer vi dra igång terminen med buller och brak på måndagen den 2:a september. Alla sektioner kommer att träna under samma dagar och tider som de gjorde förra terminen. Som vanligt kommer alla träningstillfällen och händelser finnas tillgängliga här på hemsidan. Du ser de alltid de 5 kommande händelserna i högerspalten och träningstiderna finner du här.

Nybörjarintag

Alla sektionerna kommer ta emot inskrivna nybörjare från och med den första träningen. Vi har som mål att expandera vår verksamhet en hel del under den kommande terminen, så se till att sprida ordet om vår klubb till alla du har i dina cirklar på Google+, alla följare du har på Twitter och alla vänner som du har på Facebook. Kanske känner inte du någon som du vet skulle vara intresserad av vår verksamhet, men de du sprider ordet till känner förmodligen till några som är intresserade. Glöm inte att vara med och sätta upp planscher nu på söndag, det är den sista chansen att hjälpa till med marknadsföring innan terminen drar igång!

Juniorgrupp

På Gaolin Evefalls initiativ har vi valt att expandera vår verksamhet ytterligare den här terminen genom att dra igång en juniorgrupp i Kung-Fu som kommer att ta emot elever som är mellan 12 och 15 år gamla. Juniorgruppen blir ett ypperligt sätt att förbereda unga elever för vår reguljära Kung-Fu grupp med vuxna elever. Det blir också en perfekt grupp för de unga elever som vuxit ifrån den hopp och lek som barnträningen ofta innehåller. Det händer ju som bekant en hel del med både kropp och psyke under åldrarna 7 till 15. Terminsavgiften för juniorgruppen blir samma som för barngruppen – 350 Kr. Juniorgruppen kommer att träna på lördagar mellan 09.00 och 10.00.

Träningsupplägg för vuxengruppen i Kung-Fu sektionen

Det Kung-Fu system som vi utövar inom T.I.A. är ett komplett stridssystem med en enorm teknisk bredd. Det innehåller långt fler tekniker och kampprinciper än de som är nödvändiga att kunna för att gradera till en ny grad. Som instruktörer ser vi det som en självklarhet att du som Kung-Fu elev ska få möjlighet att prova på och ta del av den fulla bredden av vårat system, med vapenträning, brottning, självförsvar mm. under tiden som du stiger i graderna. Därför kommer vi att dela upp de två träningstillfällena vi har med den vuxna Kung-Fu gruppen och graderingsträna en dag i veckan och låta den andra dagen hålla ett öppet tema där instruktören sätter ihop ett pass med tekniker som bygger på- eller sträcker sig bortom de graderingsteknikerna som står i läroplanen. Det göra att du som elev får en mer allsidig träning och chans att upptäcka nya spännande områden i vårt fantastiska Kung-Fu system. Genom att en träning i veckan håller ett öppet tema ges det också utrymme till att träna fri kamp, vilket är ett område som länge fallit mellan stolarna i den vuxna Kung-Fu gruppen. Det är tekniker för kamp som du tränar och det är i kamp som teknikerna ska testas för att göra dig till en duktig utövare.

Den tid som vi avsatte för den elevledda fria träningen under helger kommer att utgå av ekonomiska anledningar.

Som vanligt kommer det anordnas träningsläger och andra event inom T.I.A. den kommande terminen, men det event som vi lägger fokus på redan nu är graderingen som kommer att ske i Älmhult den 7:de december! Vi kommer ha samma upplägg på graderingsträningarna som förra terminen där Sverker och jag tar några grupper var och genomför två provgraderingar tillsammans inför den skarpa graderingen. Den första provgraderingen kommer äga rum den 7:de oktober och den andra kommer äga rum den 6:e November. En elev måste få godkänt på den sista provgraderingen för att gradera skarpt. Det finns inget roligare för en instruktör än att se när duktiga elever klättrar i graderna, därför är detta ett event som jag personligen ser fram emot väldigt mycket redan nu.

T.I.A. Swedens ledningsgrupp

T.I.A. Swedens ledningsgrupp

Ny Kung-Fu instruktör

Som du kanske redan vet har våran käre Sverker Evefall tillsammans med sin fru utökat sin familj med en liten dotter. Detta är såklart fantastiskt roligt och vi önskar honom ett stort grattis och lycka till! För att Sverker ska få så mycket tid som möjligt med sin familj har vi valt att utöka tränarstyrkan med en till instruktör och det är Markus Svedin som numera kommer att tituleras Djeu-Gao Svedin. Den vuxna Kung-Fu gruppen har gått alldeles för länge utan en Djeu-Gao, så det kommer kännas fantastiskt att starta den nya terminen med en starkare tränarstyrka.

Träningsupplägg för Sanshou sektionen

I Sanshou-sektionen kommer vi att träna på som vi gjorde under den föregående terminen. Djeu-Gao Karlsson och jag kommer förmodligen dela upp träningarna lite mer jämlikt under den kommande terminen vilket känns skönt för oss båda.

Högre mästare

Som en liten avslutande nyhet kan jag berätta att T.I.A. Swedens ledningsgrupp (Paul Roos, Magnus Dahlquist, Johan Wehlin och Michael Quist ) som du kan se här till höger har varit nere i Portugal och genomfört graderingar som alla vart lyckade! Det är såklart underbart eftersom det innebär ytterligare kunskap till vårt nationella förbund.

Det var allt för denna gången! Tagga för en ny och rolig termin i T.I.A. Borås!

Andréas Sjöblom – Chefsinstruktör