Kategoriarkiv: Sommarläger

Tankar efter sommarlägret 2016

Väl hemma efter ett sommarläger är det mycket att smälta, många intryck reflektera över, mycket kunskap att ta tillvara på. Fortfarande har ingen tidsmaskin eller tidseffektiv kloning uppfunnits som skulle tillåta att närvara på samtliga 25 pass som erbjuds så jag kan omöjligen sammanfatta hela lägret. För egen del var det Qi Gong för hela slanten men det såg ut att vara mycket kul även på de andra spåren med en hel del fighting. Just detta årets sommarläger kommer jag ändå minnas som alldeles extra speciellt av personliga skäl. Lite bakgrund till varför kan du läsa här i ett inlägg jag skrev för ganska exakt 3 år sedan efter mitt första sommarläger. Lite kort kan det sammanfattas som mina reflektioner över varför jag redan då kände att T.I.A. skulle komma att bli annorlunda från övriga stilar av kampsystem jag testat mig fram genom under föregående 23 år. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om varför men det kändes annorlunda då och det känns annorlunda nu. Det inlägget avslutade jag med att uttrycka en förhoppning om att bli kvar och kanske i någon liten mån till och med bidra på något vis. När jag nu skriver detta studsar jag mellan ”det är bara tre år sedan!” för att det känns som igår, och ”är det verkligen bara tre år sedan?” för att det samtidigt känns som en halv evighet sedan på grund av att det har hänt så mycket sedan dess.

 

I våras upplevde jag den något skräckblandade förtjusningen av att bli tillfrågad om jag kunde tänka mig hålla ett pass på sommarlägret, men utan alltför många sekunders tvekan tackade jag glatt ja. Det mynnade ut i ett pass i grundläggande hantering av kula i Qi Gong. Hur man formar handen, hur man håller kulan, lite olika övningar, hur den är ett utmärkt redskap för att känna av hur man egentligen utför andra övningar, samt även lite lätt touchande angående lau gong i slagsammanhang.

En ännu större milstolpe är dock att det skedde en gradering i Qi Gong – och inte vilken som helst – utan någonting riktigt riktigt stort! William, Alicia och Christian erövrade första graden i qigong, och blev därmed både Borås första graderade elever i Qi Gong på några år samt ”min” första kull. Stort grattis till dem! Själv var jag spänd som en fiolsträng under i stort sett hela lägret för deras skull ;) Inte på grund av tvivel, men precis som Sifu Zi Tjynn inledde ”ansvaret för eventuella missar är inte ert fel utan ligger hos er instruktör”. Självklart är det så och jag är stolt över er alla tre!

qigong

I och med detta känner jag redan nu att det jag skrev om för tre år sedan faktiskt börjat förverkligas. Jag har bidragit med ett pass på sommarlägret och förmedlat ett begynnande intresse för Qi Gong. T.I.A. är chansen till så mycket mer att än att bara fysisk närvaro mellan två klockslag ett par gånger i veckan och sommarlägret är en av de absolut mest centrala delarna av detta. Det är då vi samlas från alla delar av landet, lär oss av varandra och utbyter erfarenheter. Alla som varit med på minst ett tillfälle där olika klubbar möts lär vara bekant med fenomenet att olika klubbar gör ”samma” sak på olika vis. En källa till mycket frustration för all del, men enligt min uppfattning också utgör en stor del av precis det som håller oss vid liv. Genom att se andras variationer dyker automatiskt frågeställningen upp: ”Jaha, gör du SÅ på den tekniken. Hur kommer det sig?” Det är så vi utvecklas och det är så vi växer. Både som individer och förbund. Var intresserad. Var nyfiken. Ställ frågor. Lär dig något nytt. Väx!

Det blir vad du är villig att göra det till.

För dig som ska med på sommarlägret 2015

Det börjar dra ihop sig till årets sommarläger! Nytt för i år är att vi INTE är på Getnö gård, utan ännu längre söderut i Lund. Eftersom det är nytt även för oss har vi inte så mycket information om varken lokalerna eller boendet för de som betalat för vandrarhemsbokning.

http://www.sydshaolin.com/summercamp2015/

Där finns lägrets schemalagda pass man har att välja mellan, tips på packning och lite annat matnyttigt! (Den som planerar delta på vapenpass tar lämpligen med sådana, då lånevapen inte garanteras)

Lägret är alltså från fredag 3/7 till söndag 5/7, och börjar med samling på plats vid klockan 12. Enligt hitta.se ska resan ta 3 timmar och 4 minuter, så med lite marginal för stopp längs vägen samlas vi på parkeringsplatsen nedanför vår träningshall för avfärd klockan 08:00 på fredag morgon. Avslutningen på söndag är schemalagd till 15:00, men vis av erfarenhet brukar hemresan kunna ta något längre tid så någon exakt tid för hemkomst i Borås kan inte garanteras mer än någon gång framåt kvällen.

Sommarläger

Då var vi hemkomna från det årliga sommarlägret. Det var som vanligt hög kvalitet både under och efter träningspassen. I år var kungfu passen extra kampinriktade och vi har fått fördjupa i både stående kamp, markkamp och beväpnad kamp. Paralellt med detta hölls även ett innehållsrikt qi gong spår för den som var mer intresserad av innre träning. Kort och gott ett mycket roligt läger tillsammans med massor med glada kungfuare från de flesta av landets klubbar. Vi har svettats, kämpat, brännt oss i solen och haft fantastiskt roligt tillsammans. Det bästa mad allt är att det BARA är ett enda år kvar till nästa sommarläger och då följer såklart ännu fler med och fightas. Eller hur?

Slut för denna gång

Djeugau Svedin

Sommarlägret 2013 – vilken höjdpunkt!

Den 27:e juni var det då äntligen dags för sommarlägret! Det började tidigt på torsdagen med att vi pressade in människor, packning och allehanda Kung-Fu vapen i bilar för att åka iväg till Getnö gård. Getnö är ett stort naturskönt område en bit utanför Växjö, perfekt för Kung-Fu läger skulle jag vilja påstå då det fanns gott om stugor att bo i, stora gräsytor att träna på och även plats för träning inomhus ifall det skulle bli riktigt dåligt väder. För att inte tala om att det var en riktigt härlig och avkopplande miljö att vara i.

Detta år var vi sju muntra boråsare på det efterlängtade sommarlägret och förhoppningsvis blir vi ännu fler nästa år! Det var riktigt roligt oavsett väder, man kunde ju alltid mysa i stugorna ifall det var kallt och regnigt på kvällen. Men jag måste säga att det ändå var riktigt bra väder när vi var där! Solskyddsfaktor är att starkt rekommendera, vädret växlade rätt snabbt och man kunde bli bränd även när det var lite mulet. Vi stod ju dessutom och tränade utomhus hela tiden så det var en del röda ansikten efter en extra solig dag under lägret.

När vi väl kom fram till gården möttes vi av Kung-Fu:are och Qi-Gong:are från olika klubbar i Sverige och allt som allt var vi väl runt 50 personer där. För mig som inte varit på något läger tidigare var det jätteroligt att träffa en massa, för mig, nya elever och tränare där! Det var en härlig stämning och man kunde alltid hitta någon att prata med. Själv bodde jag i stuga tillsammans med tre boråsare samt Emil som grundade vår klubb här i Borås och det var riktigt roligt. Jag som hade förväntat mig rätt spartanska boendeförhållanden (av tidigare lägererfarenheter på forntidsgårdar) blev glatt överraskad av stugorna som hade eget kök, WC och gott om utrymme för umgänge. Så högsta betyg för stugorna!

Nu undrar ni väl såklart om det inte var någon träning på det här lägret, men självklart var det massor av den varan. Det är ju trots allt ett träningsläger och allt som allt under de fyra dagarna vi var där var det 12 pass man kunde gå på och välja mellan Kung-Fu och Qi-Gong. Jag gick faktiskt på mina första Qi-Gong pass på lägret och tyckte det var roligt att få en bättre bild av vad det handlar om än jag haft innan. Nu kanske tolv pass på fyra dagar låter väldigt mycket men jag tycker inte alls att det kändes konstigt, det var det nog ingen som gjorde. Visst fick jag träningsvärk men det var inga tunga fyspass eller så utan man kunde vara med på alla pass utan problem.

Det jag uppskattade mest med träningspassen på lägret var att jag efter att mest ha jobbat med mina graderingstekniker och bara ha använt stav hemma helt plötsligt fick hålla i ett svärd, och inte ett träsvärd utan ett riktigt i metall (förvisso inte slipat men det var väl tur det). Det var jätteroligt att träna kniv- och kortpinneförsvar, att få testa draktekniker för första gången, att få nya stavkniker och applikationer på form. Listan kan fortsätta i evigheter, allt var jätteroligt och vi fick lära oss så oerhört mycket nytt. Synd bara att man inte kommer komma ihåg alla tekniker nu. Men vi som var där får väl slå våra hjärnor ihop och göra vårt bästa. Kort och gott kan man säga såhär om träningen på lägret: mycket lärorik, roligt med nya träningskamrater och att uppleva olika tränares pass samt att få prova på så många nya grejer som var varierade och jätteroliga! Om man gillar Kung-Fu och Qi-gong (vilket jag antar att alla vi medlemmar gör) så är det här lägret något man inte får missa!!! Och var inte oroliga för att ni skall missa nästa datum, jag kommer definitivt påminna er ;)

Solnedgång vid sjönMen det var ju såklart inte enbart träning på lägret. Jag förbannar mig själv för att jag inte laddade min mobil. Batteriet dog nämligen precis när vi fick äran att se vår egen Gao lin Andréas Sjöblom och Gao lin Daniel från Stockholm spruta eld à la Kung-Fu style med facklor gjorda med hjälp av sönderskurna handlindor. De första två kvällarna på lägret var det helt och hållet fritt umgänge då många passade på att lära känna varandra under stughäng. Men det fanns mycket man kunde göra på Getnö, det fanns jätteschack utomhus, roddbåtar, bastu, man kunde hyra cyklar och kajak med mera. Eller varför inte avnjuta den vackra solnedgången vid sjön, för den synen är då inte att klaga på! Jag får tacka Andréas Sörqvist så mycket för fotot då jag såklart inte hade en laddad mobil med mig då heller. Nämnde jag maten förresten? Rejäl frukost, lunch och middag med dessert ingick och efter träning hela dagen kan jag lova att vi fick kökspersonalen att springa många rundor för att fylla på med mat. I slutändan fick de nog minst lika mycket träning som vi :D

Sista kvällen hade vi det som kallades Team Building vilket innebar att vi delades in i lag med blandade klubbar och deltog i väldigt innovativa och roliga tävlingar. Plus en massa godis och snacks såklart. Om jag inte sagt det nog nu så säger jag det en gång till: åk på lägret – ni kommer inte att ångra det!

Trevlig sommar!

Caroline Johansson

Tankar om sommarlägret

044Allt har sitt slut, och tyvärr även sommarlägret som var mitt första, men verkligen inte sista. Jag hade gärna fortsatt flera dagar till för att insupa alla fantastiska kunskaper som delades av fantastiska människor, men jag får erkänna att min kropp nog är tacksam att vara hemma trots allt. Schemat bjöd på mycket intressant, och eftersom jag tränar både kungfu och qigong så satt jag redan innan avfärd och pusslade ihop vilka lektioner jag ville gå på för att få ut mesta möjliga. Istället för att kommentera så mycket om exakt hur jag valde så kan jag sammanfatta det med att det enda jag egentligen ångrar är att jag inte kunde gå på alltihopa! Inte under en enda lektion ångrade jag vilket jag valt även om jag ofta sneglade lite på vad den andra gruppen sysslade med. Om jag hade ett bra upplägg eller tur må ha sin del i det hela men jag ser det främst som att det var en genomgående hög kvalitet på upplägget överlag!

030 Vad tar jag med mig från lägret? Ja förhoppningsvis en del tekniker, men med så mycket nytt är det som nybörjare orealistiskt att förvänta sig komma ihåg allt som gåtts igenom. Däremot har jag fått upp ögonen lite (tror jag åtminstone) för att det är vissa bakomliggande principer snarare än milimeterutförda tekniker som binder ihop saker och ting inom systemet även om den faktiska kopplingen kommer först långt över min nuvarande nivå. Minnet av detaljer i utförandet har börjat blekna men jag hoppas att de lärdomarna stannar kvar.

Sist men inte minst vill jag reflektera lite över den sista punkten på schemat. Sifu Magnus berättade om systemets väg till Sverige och hans del i det vilket var fantastiskt roligt att lyssna på. Min egen väg till kampsportens underbara värld inspirerades också till stor del av ”jättehäftiga” filmer under 80-talet. Mina favoriter var American Ninja, Karate Kid och givetvis hade även Bruce Lee viss representation men jag hade redan i den åldern svårt för den sagolikt dåliga dubbningen till engelska. Precis som Sifu berättade var det något begränsat hur man kunde söka sig till kunskap före internet. Det var lösnummer av Fighter Mag och beställningar av böcker från SBI som gällde för min del. Böcker och häften om breaking, härdning, mönster, the complete ninja, dim mak och så vidare finns fortfarande kvar någonstans i mina gömmor. Från mina första steg in i judolokalen 1990 har det varit en brokig väg som gått via tae kwon do, hapkido, vikingastrid, wing chun, en kort provperiod kungfu och qigong, muay thai och krav maga innan jag kom hem igen till nuvarande.

105 (2) Kom hem. Ja, jag tror nog det. Med så många olika stilar i bagaget ser jag vissa grundläggande principer, tekniker och tankesätt som återkommer. Det är kul att leka med tanken om hur det hade gått om jag hittat till T.I.A. redan som nioåring. Hade jag stannat kvar, eller hade jag gått vidare? En omöjlig fråga att svara på såhär 23 år senare. Jag kan bara hoppas på att bli kvar under nästkommande 23 år och kunna bidra med något till klubben och förbundet på vägen.

Tony Pinberg

T.I.A. sommarläger 2011

 

Tjien!

 

Det årliga sommarlägret i T.I.A´s regi går av stapeln den 30/6-3/7. Ni som redan anmält er och betalt kan gärna använda denna nyhet för att koordinera ihop eran resa ner.

 

Goda nyheter mina vänner, ni som inte visste om detta träningsläger eller missat tiden för anmälan, frukta inte då vår käre Sifu Wehlin har varit såpass snäll att han tar emot sistaminuten anmälningar till och med 24:00 12/6 (Söndag). Anmälningsblankett och all nödvändig information samt hur man genomför betalning framgår av LÄNK 1 i slutet av detta inlägg, LÄNK 2 beskriver schemat för sommarlägret, alltså vad för träningspass som erbjuds.

Så alla medlemmar i T.I.A Borås se till att anmäla er själva och se till att få med så många klubbkamrater som möjligt!

 

Att åka iväg på detta träningsläger kommer höja eran egna kunskap väldigt mycket samt att det alltid är väldigt roligt att fara iväg på dessa läger, jag hoppas att alla tar chansen och anmäler sig då Sifu har öppnat ett extra fönster för alla som glömt att anmäla sig eller tvekat! Vid eventuella frågor angående anmälan eller betalning maila Anders@boraskungfu.com

 

Länk 1: http://www.fiveforms.org/2011/03/963/

Länk 2: http://www.fiveforms.org/2011/05/schema-till-sommarlager-2011/

 

Mvh

 

Anders Karlsson, Djeu Gao

 

Ps. Glöm inte att anmäla er D.s

 

T.I.A. sommarläger 2010

Tjin!

Här kommer info om årets sommarläger. Ledsen för den sena ankomsten av detta. Jag kommer bifoga Sifu ZiYouns inbjudan. Där kommer det så allt du behöver veta om lägret! sista anmälningsdag är 1 maj. Hur du går till väga för att anmäla dig står i mailet nedan. Skriv även ditt namn och efternamn som en kommentar på detta inlägg. Kom ihåg att sprida denna nyheten till så många som möjligt och att läsa heeeeela mailet innan du ställer frågor.

Chienn vänner!

Nu upprepar vi fjorårets succé och styr återigen bilarna mot natursköna Getnö gård för det årliga sommarlägret. Förra sommarens soligaste dagar (åtminstone för mig som är boende i Växjö) infann sig på Getnö.

Som vanligt kommer vi att erbjuda ett späckat program med ett antal av våra toppinstruktörer på plats.

Getnö gård är belägen ganska mitt i T.I.A:s verksamhetsområde vilket innebär att det blir acceptabla resor för alla deltagare.

Vi kommer att erbjuda 3st parallella spår antingen Kung-Fu, Qi-Gong eller Sanshou med möjlighet att fritt välja mellan dessa inriktningar.

Sammandrag av Getnö gårds presentation av sin verksamhet

Getnö Gård, -Lake Åsnen Resort- är en turist- och konferensanläggning, beläget mitt i naturparadiset sjön Åsnen. Getnö gård har en dokumenterad ägarlängd sedan år 1320.

Vi jobbar i huvudsak med naturupplevelser och grupparrangemang i samband med konferenser. Vi erbjuder olika sportfiske- och kanotarrangemang, även cykelturer samt vår specialitet; Vikingaäventyret, som är en ”teambuildade” aktivitet. Vi är med i Regional Matkultur Småland och även ett nytt projekt med ”Småländska Smaker”.
Vår anläggning ligger på en ö-grupp mitt i hjärtat av vackra sjön Åsnen. Vi har ett rofyllt och naturskönt läge, där våra gäster kan arbeta ostört och koppla av.

Vår önskan är att alla gäster skall få en oförglömlig naturupplevelse utöver det vanliga!

Getnös Erbjudande

Boendealternativ

 

Alternativ Stuga-för den bekväme

Jag hade möjlighet att boka upp betydligt fler stugor i år men det är fortfarande först till kvarn som gäller. Stugorna ligger till största delen i anslutning till huvudbyggnaden men precis som i fjol så är det någon enstaka stuga som ligger en bit bort så att man får ta roddbåten.

Alternativ Wild life -för den något tuffare

Ta med eget tält, husvagn eller bo på Getnö gårds ”base camp” som precis som förra året byggs upp med militärtält på naturcampingplats. Tälten är runda för ca10pers./tält och vi planerar för 8 tält byggt i en halvmåne runt lägereldar och långbord. Servicehus med duschar och wc ligger ca 50 meter bort. Gästerna tar med liggunderlag och sovsäckar. Placeringen kommer att bli på ett mindre regnkänsligt ställe än i fjol. Skulle det ändå mot all förmodan bli dåligt väder så har jag ordnat så att man kan bo i Olofs loge (=inomhus). Det är även där vi kommer att vara och träna vid dåligt väder.

För dem som väljer egen husvagn eller eget tält så är det samma pris som att bo på ”base camp”.

Mat

Frukostbuffé, fredag-lördag & söndag

Lunch, fredag-lördag

Middag (2-rätters), torsdag-fredag & lördag

Getnö gård är känt för sin goda mat och deras kock Annica Hägg är en välkänd sommelier.


Priser

Boendealternativ Wild life med helpension                                               1600kr/person

Boendealternativ Stuga med helpension                                                  2200kr/person

Övrig information

Aktiviteter

Det finns massor av olika aktivitetsmöjligheter på Getnö, allt ifrån fiske, kanoting, cykling, strövstigar, beach volleyboll, boule, varpa, badminton, kubb, minigolf, tennis etc. Träningen kommer att hållas utomhus vi har flera stora grönområden som vi kan träna på. Vi kommer även att genomföra teambuildande tävlingar, genomföra stormöte etc.…

Övriga priser (bokas och betalas av er själva!)

Kanadensare (2 pers) + utrustning                                                       200kr/dag

Cykel                                                                                                  75kr/dag

Jag har hyrt 6st roddbåtar med utrustning som alla kommer att ha fri tillgång till. Bokas via en ännu ej utsedd båtchef J

Det finns en kiosk på området där man säljer lite tidningar, glass & godis.

TIDPLAN

1/5                 (senast) Bindande anmälan och inbetalning av 500kr (eller hela avgiften för den som vill). OBS! Inbetalning ska ske till den norra divisionens konto hos Swedbank, Bankgiro 5833-5092, ange Ditt namn+förening

1/6                 (senast) Inbetalning av resterande pengar enligt samma rutin som delbetalningen ovan.

1-4/7               Genomförande av Summercamp 2010

Efter att betalning skett så ska man fylla i ett enkelt anmälningsformulär via webben för att underlätta vår planering, man kommer även att ha en webbsida så att man kan se både sin egen och andras anmälningar efter hand som de trillar in (men ni behöver inte vänta på att webbformuläret ska tas i bruk utan det går bra redan nu att betala!).

Komplett lägerprogram samt information om anmälningsformuläret kommer att skickas ut inom kort. Ansvarig för detta är Sifu Claes Adamsson (så ni vet vem ni ska gnälla på om det blir försenat :-)

Jag hälsar ER ALLA HJÄRTLIGT VÄLKOMNA till Getnö Gård och T.I.A SUMMERCAMP 2010, låt oss alla återigen samlas och tillsammans skapa ett oförglömligt träningsläger som vi sedan tar med oss till vintermörkret!

Med bästa hälsningar,

 

Sifu ZY / Johan Wehlin

Sommarlägret är en höjdpunkt som inte skall missas! Det spelar ingen roll vad du tränar. Kung-Fu, Qi-Gong och Sanshou kommer att utövas.