Kategoriarkiv: Vapen

Tankar efter sommarlägret 2016

Väl hemma efter ett sommarläger är det mycket att smälta, många intryck reflektera över, mycket kunskap att ta tillvara på. Fortfarande har ingen tidsmaskin eller tidseffektiv kloning uppfunnits som skulle tillåta att närvara på samtliga 25 pass som erbjuds så jag kan omöjligen sammanfatta hela lägret. För egen del var det Qi Gong för hela slanten men det såg ut att vara mycket kul även på de andra spåren med en hel del fighting. Just detta årets sommarläger kommer jag ändå minnas som alldeles extra speciellt av personliga skäl. Lite bakgrund till varför kan du läsa här i ett inlägg jag skrev för ganska exakt 3 år sedan efter mitt första sommarläger. Lite kort kan det sammanfattas som mina reflektioner över varför jag redan då kände att T.I.A. skulle komma att bli annorlunda från övriga stilar av kampsystem jag testat mig fram genom under föregående 23 år. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om varför men det kändes annorlunda då och det känns annorlunda nu. Det inlägget avslutade jag med att uttrycka en förhoppning om att bli kvar och kanske i någon liten mån till och med bidra på något vis. När jag nu skriver detta studsar jag mellan ”det är bara tre år sedan!” för att det känns som igår, och ”är det verkligen bara tre år sedan?” för att det samtidigt känns som en halv evighet sedan på grund av att det har hänt så mycket sedan dess.

 

I våras upplevde jag den något skräckblandade förtjusningen av att bli tillfrågad om jag kunde tänka mig hålla ett pass på sommarlägret, men utan alltför många sekunders tvekan tackade jag glatt ja. Det mynnade ut i ett pass i grundläggande hantering av kula i Qi Gong. Hur man formar handen, hur man håller kulan, lite olika övningar, hur den är ett utmärkt redskap för att känna av hur man egentligen utför andra övningar, samt även lite lätt touchande angående lau gong i slagsammanhang.

En ännu större milstolpe är dock att det skedde en gradering i Qi Gong – och inte vilken som helst – utan någonting riktigt riktigt stort! William, Alicia och Christian erövrade första graden i qigong, och blev därmed både Borås första graderade elever i Qi Gong på några år samt ”min” första kull. Stort grattis till dem! Själv var jag spänd som en fiolsträng under i stort sett hela lägret för deras skull ;) Inte på grund av tvivel, men precis som Sifu Zi Tjynn inledde ”ansvaret för eventuella missar är inte ert fel utan ligger hos er instruktör”. Självklart är det så och jag är stolt över er alla tre!

qigong

I och med detta känner jag redan nu att det jag skrev om för tre år sedan faktiskt börjat förverkligas. Jag har bidragit med ett pass på sommarlägret och förmedlat ett begynnande intresse för Qi Gong. T.I.A. är chansen till så mycket mer att än att bara fysisk närvaro mellan två klockslag ett par gånger i veckan och sommarlägret är en av de absolut mest centrala delarna av detta. Det är då vi samlas från alla delar av landet, lär oss av varandra och utbyter erfarenheter. Alla som varit med på minst ett tillfälle där olika klubbar möts lär vara bekant med fenomenet att olika klubbar gör ”samma” sak på olika vis. En källa till mycket frustration för all del, men enligt min uppfattning också utgör en stor del av precis det som håller oss vid liv. Genom att se andras variationer dyker automatiskt frågeställningen upp: ”Jaha, gör du SÅ på den tekniken. Hur kommer det sig?” Det är så vi utvecklas och det är så vi växer. Både som individer och förbund. Var intresserad. Var nyfiken. Ställ frågor. Lär dig något nytt. Väx!

Det blir vad du är villig att göra det till.

Svärd som vin

Tjin!

Jag har länge tänkt skriva en artikel om hur man väljer rätt svärd. Det finns dock så många faktorer att tänka på så att jag har dragit mig för det men med tanke på vapenvårdsguiden tänkte jag skriva en liten guide om vad som skiljer ett svärd som vi använder oss av i vår träning och ett svärd som du hittar i hobbybutiker och i suspekta newagebutiker som är till för att hänga på en vägg. Jag har tagit fram fyra stora faktorer som jag brukar titta på när jag själv väljer svärd.

Den första faktorn är pris och syfte.

Det finns tre prisklasser av svärd att få tag på. Vägghängningssvärd, träningssvärd och orginalsvärd. Ett vägghängningssvärd kostar oftast mellan 100 till 800kr. För 1000 till 10,000:- får du ett bra träningssvärd som är ”battle ready*”. För 10,000:- och uppåt kan du få ett orginalsvärd som är tillverkat av en historisk erkänd smed på ett traditionellt vis med allt vad det innebär. I prisklassen 100,000 till 500,000 kan du få svärdet specialgjort för just din kroppstyp och liknande. Alla orginalsvärd levereras alltid med ett äkthetsbevis, ett kvitto på vart svärdet har tillverkats och av vilken smed.

10,000 till 500,000 rekommenderar jag att du ska lägga på ett svärd om du är en mycket seriös samlare. Är du en person som ställer höga krav på svärdet i träning och så vidare bör du spendera från 1000 till 5000:-. Är du ute efter något fint att hänga på väggen men inget mer handlar det bara om att hitta det billigaste och snyggaste svärdet.

*En term som ofta används för att sammanfatta att dessa fyra faktorer är uppfyllda är ”battle ready”. Det betyder att svärdet håller för att svingas i träning, tappas i marken och träffas av andra svärd.

Den andra faktorn är stålet.

Riktiga svärd är alltid gjorda i kolstål (carbon steel). Rent järn är mjukt och böjbart. Därför blandar man i kol i järnet. Mängden kol i legeringen bestämmer vilka egenskaper stålet får. Stål med högt kolinnehåll kan göras starkare, hårdare och mer elastiskt än järn, men det blir även sprödare. De flesta svärd som finns i hobbyaffärer och liknande är gjorda i rostfritt stål. Rostfritt stål är bra i mindre knivar och bestick, men när du har en klinga på 40cm blir det rostfria stålet för skört och går därför sönder om man tappar det eller slår i det i något hårt.

Den tredje faktorn är tempererat stål.

Riktiga svärd är alltid gjorda av tempererat och värmebehandlat kolstål. Detta gör att klingan inte blir för skör eller för mjuk. Om det står att ett svärd är gjort av kolstål men inte är värmebehandlat eller tempererat ska du välja bort det.

Den fjärde faktorn är ”full tang”.

Alla riktiga svärd har vad som på engelska kallas för full tang. Full tang innebär att stålbiten som utgör klingan går hela vägen in i handtaget och inte slutar vid pareringsskyddet. Hobbysvärd har oftast inte full tang, bladet tar alltså slut där handtaget börjar vilket resulterar i att bladet kan lossna när man svingar det och med all säkerhet lossnar om man träffar något med svärdet. Mycket farligt.

Överkurs

När man på ett seriöst plan ska välja svärd finns det flera faktorer man ska ta en titt på och fastställa. Denna listan kan göras hur lång som helst men jag ska nämna några stora punkter för finsmakare.

Vikt

Om ett svärd är för tungt kommer svärdsmannen inte hinna få upp den optimala hastigheten i ett sving som behövs för att klyva ett mål. Vad ett svärd ska väga beror såklart helt på modellen. Ett kinesisktbredsvärd för träning bör väga lite mer än ett halvt kilogram.

Balans

Förkortningen POB är något man ofta ser bland seriösa svärdstillverkare. Det står för point of balance vilket betyder vart du kan balansera svärdet jämt på ett finger. Man brukar mäta balanseringspunkten efter hur långt ifrån pareringsskyddet den befinner sig. Det finns inget korrekt värde på POB eftersom det beror helt på vad det är för typ av svärd. Ett kinesisktbredsvärd för träning bör ha en balanspunkt 20cm ifrån pareringsskyddet.

Ljud

Ljudet som svärdet avger i olika situationer säger nästan allt om vilken kvalité svärdet håller. Håller du upp svärdet och smätter nageln mot klingan skall du höra ett rent och klart ljud precis som en liten klocka. Hör du ett klonkande ljud eller flera falska toner samtidigt är svärdet i de flesta fall inget att ha. Svingar du svärdet igenom luften perfekt skall det höras ett visslande ljud. Ju skarpare ljudet blir desto bättre. Detta kallas för att svärdet sjunger. Hör du ett swoschande ljud är klingan förmodligen inte slipad eller för tjock. Vissa sämre svärdstillverkare lägger ofta till en blodränna på svärdet eftersom denna ger ett bättre ljud när svärdet svingas.

Lukt

Lukt kan faktiskt säga en hel del om ett svärd också. Nu menar jag inte att du ska lukta på stålet utan på skidan som svärdet ligger i och på svärdets handtag. Känner du lukten av behandlat trä, skinn/läder eller luktar det som papper? Ofta lägger man ett fint svärd i en fin skida. Billigare svärd kommer ofta i skidor gjorda av hårt papp. Luktar det inget alls är det förmodligen plast.

Smak

Nej, jag bara skojade. Smaka inte på svärdet…

Att välja rätt svärd är ofta en konst som är lika svår som att välja rätt vin till rätt maträtt. Det mesta efter de fyra grundreglerna handlar om smak. Jag är absolut inte den mest kunniga på området. Dock har jag avverkat min beskärda del av vägghängarsvärd när jag var yngre. I min trädgård har jag gått loss på både träd, buskar och äpplen. Detta har lärt mig mycket om vad som håller och inte samt varför. Sedan forskade jag vidare när jag började träna kung-fu.

För att införskaffa ett riktigt träningssvärd i Kung-Fu skall du ha andra elevgradengraden eller högre. Ett bredsvärd kostar då ca 1100kr (lite beroende på växlingskurs). För ett taichisvärd krävs att du har tränat qi-gong i ett år. Priset är även där ca 1100kr.

Att spendera pengar och tid på att välja rätt svärd är i min mening viktigt. Köper du ett vägghängarsvärd och tränar med kostar det 800:- och går sönder efter tre träningar. Köper du ett svärd som är battle ready kostar det 1500:- och håller i flera år.

Det var allt!

Vapenvård

Tjin!

Om du är en person som har vapen av metall har du säkert upplevt att det lätt uppstår rostfläckar på stålet som kommit i kontakt med dina händer. Därför har Djeu-Gao Almgren skrivit en guide om hur du förebygger rost och missfärgningar på dina vapen av stål. Håll till godo.

Saker du behöver

  • En frottéhanduk
  • Lite Trassel eller en mjuk tygbit.
  • Avfettningsmedel som är oljebaserad (ju miljöfarligare desto bättre). Detta tar bort eventuellt vapenfett eller annan gammal skyddande smörja.
  • Häxans autosol som fixar glansen och tar bort rost och fula märken som eventuellt redan uppstått.
  • En ren tvättsvamp.
  • Sonax flytande hårdvax

Utförande – rengörning

  • Avfetta vapnet. Enbart klingan och det som gjort av metal, ej hantag eller greppytor eftersom det kan skada skinnet eller annat matreal. Torka bort avfettningsmedlet med papper eller liknade.
  • Gnid in det avfettade området med tvättsvampen och autosol. Gnid ordentligt och använt mycket autosol för hög finish. Torka bort autosolen med papper.
  • Avfetta vapnet igen (se punkt 1). Tänk att torka bort allt avfettningsmedel. Det får inte finnas rester av avfettningsmedel eller autosol kvar eftersom detta skapar fläckar på stålet.

Utförande – vaxning

  • Gnid in det avfettade och rengjorda stålet med Sonax flytande hårdvax med hjälp av tygbiten. Se till att täcka all stål med vaxet. Vänta till vaxet torkat (1-5min) och blivit titt vitt. Tag sedan frottéhanduken och gnid bort allt vax. Vaxet skyddar stålet från framtida fingeravtryck genom att täppa till porerna i stålet. För att ge stålet ett ännu säkrare skydd kan du vaxa en gång till för att få ett tjockare lager.

Har du en bambustav är det viktigt att den bibehåller sin flexibilitet och inte blir stel. Det går då bra att smörja in den med lite vanlig matolja. Se bara till att torka av det överflödiga noggrant sedan så att du inte tappar staven nästa gång du använder den. Ge den också en ordentlig böjning lite då och då. Samma stycke är applicerbart för andra trävapen också.

När du använt ditt vapen ska du alltid rengöra det, oavsett matreal. Detta är ett moment som ofta glöms bort. Är det ett stålvapen så använd inte vatten eftersom du då förstör metallen trotts vaxlagret. Torka istället av vapnet med en lätt fuktad trasa eller en helt torr handduk. Ska du lägga bort ett metallvapen för en lång, lång period kan du smörja in det med vapenfett och lägga det i en plastpåse.

Vård av dina vapen är lika viktigt som formen du utför med det. Gör det noggrant och låt det ta tid. Se det som något meditativt. Vapen är något som ska behandlas med respekt eftersom det är dina verktyg till att stärka din kropp och ditt psyke. Rista därför inte in ditt namn eller liknande på dem, släng de inte heller på golvet utan bevara det på en bra plats (jag skulle inte rekommendera att du placerar ett vapen precis vid din säng eller vid ytterdörren eftersom jag hört att det kan ses som förberedelse till brott).

Det var allt!

Knivkamp och filippinska familjer

Tjin!

Det finns många olika skolor som inriktar sig på kamp med kniv och försvar mot kniv. De flesta kampkonster som jobbar mycket med kortpinne och kniv, som tex. Kali och Escrima kommer ifrån Filippinerna men det finns också många små liknande system i Malaysia. Livet är mycket hårt i många delar av dessa länder. Det råder mycket fattigdom och som en följd av detta uppstår det mycket brottslig verksamhet så som maffia verksamheter. Det är mycket vanligt att det uppstår så kallade ”familjer” i dessa länder. En familj är oftast en grupp med män i olika åldrar som hjälper varandra med olika saker som pengar, jobb och beskydd. Om en medlem i familjen blir rånad eller utsatt för våld hjälper hela familjen till att hämnas eller att återta familjemedlemmens heder. Det uppstår en mycket klar hierarki inom dessa familjer och beroende på hur stor familjen är skapas det olika ”grenar” i familjen där varje gren har hand om en viss sak. Det skapas till exempel ofta en gren med familjemedlemmar som har hand om familjens beskydd. Dessa tränas i konsten att använda vapen, ofta av de äldre medlemmarna i familjen. På så vis uppstår det så kallade familjesystem.

Familjerna använder såklart projektilvapen av både mindre och grövre kalliber för att försäkra sig om familjens beskydd och heder, men oftast när dueller eller kamper mellan familjer utkämpas är det med kortpinnar, knivar eller med nävar och fötter. Det första vapnet en familjemedlem lär sig att handskas med är kortpinnen, olika familjer har som sagt olika skolor. En del använder bara en kortpinne, andra två kortpinnar som tex. Docepares som du kan läsa mer om här! Endast den inre kärnan av familjens beskyddargren får lära sig knivkamp.

Jag vill understryka att traditionella kinesiska krigar familjer INTE är samma sak som moderna Filippinska gatufamiljer!

Oftast är det så i olika kampstilar att man som elev börjar träna de vapen som har längst distans som tex. stav som gör att eleven håller en lång distans från motståndaren hela tiden. I och med att eleven blir duktigare så får han/hon lära sig att behärska vapen som för eleven närmare och närmare motståndaren. Anledningen till detta är att på mindre distans finns det mindre rum för misstag. Du måste kunna se slag mycket tidigare än vanligt. Till och med innan motståndaren ens har börjat röra näven. Har motståndaren då också ett litet vasst föremål i handen som väldigt lätt kan orsaka dödliga snitt så är det fruktansvärt, fruktansvärt svårt att behärska situationen.

Attacker med kniv ligger väldigt högt upp i din Kung-Fu träning. Dock börjar vi tidigt med försvaret eftersom det ofta bygger på chinna och konsten att manipulera leder.