Qi Gong – Träning för både kropp och själ i Borås

Avslappning Borås
Qi Gong Borås
Meditation i Borås
Qi Gong Borås

Att träna Qi Gong är olikt det mesta som normalt sett förknippas med begreppet träning eftersom det sker långsamt. Vad vi gör är att stärka kroppen från insidan genom att träna de mängder av små muskler som är minst lika viktiga för kroppens välbefinnande som de stora muskelgrupperna. Vi utför rörelser i en takt synkad till vår egen andning när den är avslappnad för att få harmoni i hur kroppen arbetar. Om det blir naturlig att andning och fysisk rörelse sker i samarbete kommer också resultaten göra sig kända på ett positivt vis. Det kan handla om att ta en liten stund för avslappning om man är stressad inför ett viktigt prov, dyker, löper, styrkelyfter eller vad man må ha för mål. Qi Gong är en del av traditionell kinesisk läkekonst och har utövats av kineser under flera tusen år. Även du kan ta hjälp av Qi Gong på vägen genom livet med fördelar som stärkt andning, avslappning, ökad kroppskontroll, stärkt immunförsvar och reducerad stress.

”När det yttre är i rörelse står det inre still.
När det inre är i rörelse står det yttre still.”

Minska din stress genom att träna Qi Gong i Borås

Kroppens normala sätt att röra sig kräver ytterst lite eftertanke men genom att göra det mycket, mycket långsamt behöver man medvetandegöra hela rörelsen; för att hålla det yttre i rörelse måste vardagens problem och stress ge vika och vi uppnår en stund av frid när det inre står still. Problemen och stressen må finnas kvar även efter träningen, men då är vi lite bättre rustade att ta oss an dem, och därför är träning inom Qi Gong mycket repetitiv. Framsteg kommer långsamt och man märker dem kanske inte ens själv, men om man upphör med sin träning och återgår till ordinarie rutiner kommer man märka hur stress och ångest återvänder.

Även de som tränar Kung Fu och Sanshou kan ha stor nytta av att träna Qi Gong, för vilken fighter känner inte igen sig i den första meningen? När kroppen rör sig, man slår och sparkar samtidigt som motståndaren gör detsamma – då löser man inga andragradsekvationer, man formulerar ingen taktik för vilka kombinationer man ska använda, och man kommer kanske inte ens ihåg den övergripande strategin trots att coachen står vid sidan av och ropar uppmaningar. Desto mer det yttre är i rörelse, desto mindre rör det sig på insidan.

Qi Gong – Lugn och stärkande träning i Borås

Framgång uppnås genom lång och flitig träning (gōngfu). Så småningom kommer man till den nivå då man inte längre behöver hålla kroppen i medveten rörelse för att uppnå en stunds frid. Kan man göra det medan det yttre är still har man dramatiskt ökat potentialen för inre rörelse, något som känns igen för den som är bekant med meditation. För att åter igen koppla till hur en elev av Kung Fu / Sanshou gagnas av att även träna Qi Gong har man påtagligt större sannolikhet att vinna om man är klartänkt och kan fatta kvalitativa beslut som kroppen utför helt i harmoni med sin avsikt.

Hälsa, friskvård eller fight – Qi Gong passar alla! För att börja träna Qi Gong hos oss, klicka på Börja träna! till höger och skriv in dig i vår klubb. Sedan är det bara att komma förbi på vår nästa träning. Du ser kommande träningar till höger. Vi ser fram emot att träffa dig!