Sanshou – Träna kinesisk kickboxning i Borås

Som att träna thaiboxning, fast bättre!

I T.I.A. Borås tränar vi något som ibland kallas för kinesisk kickboxning – Sanshou. Sanshou är en stående fullkontaktskampsport som kickboxning eller thaiboxning med slag och sparkar. Skillnaden är att vi i Sanshou också använder oss av kast och takedowns för att besegra vår motståndare. 2012 blev T.I.A. Borås Svenska Mästare i Sanshou första gången då vi kammade hem ett SM-Guld, ett SM-Silver och ett SM-Brons under Wushu SM i Stockholm. Sedan dess har det blivit ännu fler medaljer från Wushu SM.

Utmanande träning för dig som bor i Borås

Som nybörjare i Sanshou lär du dig först grundläggande attacker som slag och sparkar. Efter det väver vi in fotarbete och skuggboxning i din träning för att ge dina attacker ytterligare snabbhet och kraft. När vi ser att du kan röra dig effektivt samtidigt som du attackerar med slag- och sparkkombinationer väver vi också in spark- och slagförsvar samt kast och takedowns i din träning. Allt eftersom din träning fortlöper drillas teknikerna hårdare och djupare in ditt muskelminne vilket gör att du kan besegra en motståndare allt enklare.

Börja träna något roligt i Borås, redan idag.

Du kommer snabbt märka att kondition är en viktig del i vår Sanshouträning. När adrenalinet pumpar och motståndaren är snabb krävs en väldigt bra kondition för att gå vinnande ur striden, men var lugn för du behöver inte vara i toppform när du kommer till oss. Tillsammans gör vi dig starkare, smidigare och snabbare. Sanshou är en oerhört rolig och utmanande träningsform som blir allt mer populär – du kommer förstå varför! Ta chansen och bli en av oss genom att skriva in dig via formuläret till höger. Klicka på Börja träna nu!

Vad är Sanshou?Hur är det att träna Sanshou?Hur fungerar tävlingar i Sanshou?
Sanshoun i Sverige i organiserade former startade iom att Kung-Fu/Wushu Unionen arrangerade det första riksmästerskapet i Sanshou 1993. Detta hölls faktiskt av en av de äldsta T.I.A. föreningarna i Älmhult. Mellan 1993 och fram till början av 2000-talet var antalet tävlingar och deltagare varierande. Idag har förbundet fler tävlande, bättre domare och det syns på de svenska framgångarna internationellt. Sen den första tävlingen har T.I.A. med olika intensitet deltagit på RM och SM som arrangeras av Svenska Budo och Kampsportsförbundet. Den främsta och senaste meriten är klubbens egna Ardelan Sheikhzadeh som tog Guld i SM 2012 i -80kg, samt Thomas Kühn som plockade hem Silver i samma Svenska mästerskap. 

Sanshou träning är väldigt inriktat mot de tekniker som fungerar bra på mattan. Inom T.I.A. behåller vi traditionen från våra Kung-Fu rötter och blandar det med modern träning för bästa utveckling. Träningen är väldigt fysisk och vi lägger stor vikt för att stärka eleverna för att minimera skador.

De delar som vi tränar är slag och sparkar på mitsar. Fotarbete och ringstrategi för att ligga steget före sin motståndare. Kast och svep som ger mycket poäng, men det är inte bara tävling som gäller. Kring 70% av våra tränande gör det för att det är en väldigt allsidig och bra träning samtidigt som det är väldigt roligt och endast 30% av våra tränande är aktiva tävlande.

Den viktiga grundträningen kommer att avgöra hur lätt du har för att utvecklas i framtiden och vi lägger därför stor fokus på att skapa en bra plattform för dig med bra grundtekniker. Enkla slag och sparkar övas samtidigt som fotarbetet väver ihop det hela. För att klara av träningen är det viktigt att bygga upp en grundkondition och styrka. Som nybörjare är det inga problem om man känner sig otränad och stel, tillsammans kommer vi att bli bättre.

En del av träningen är sparring där man övar tekniker mot varandra. Detta sker under mycket kontrollerade former och först när eleven är redo för det. Grundregeln är att man börjar på en väldigt låg nivå och sen bygger man från det.

Trots att det inte är ett krav är vår målsättning att alla elever skall ha en möjlighet att tävla för att pressa sig själv lite extra i träningen och få motivationen som ibland krävs för att komma till träningslokalen. T.I.A. arrangerar varje år förbundsmästerskap där man möter motståndare som tränat lika länge som en själv, ligger i samma viktklass och har gått lika många matcher. När man sen har lite mer erfarenhet finns möjligheten att delta i riksmästerskap eller kanske till och med svenska mästerskapen.

Matcherna är 2 x 2 minuter med en eventuell skiljerond och går på en upphöjd fyrkant utan ringrep. Den stora utmaningen är att samtidigt som man måste kämpa mot sin motståndare genom att plocka poäng och undvika att bli träffad skall man hålla sig uppe på plattformen. Slag, sparkar och kast ger olika poäng och för varje rond utses en vinnare. För att vinna matchen måste man vinna två ronder.

Den utrustning som används i tävlingar är boxhandskar, huvudskydd, tandskydd, kroppsskydd, suspensoar och benskydd. För en komplett regellista kan du följa denna länk och denna länk.

Tai boxning Borås
Thai Boxning Borås
Karate Borås
Kickboxning Borås
Lära sig slåss Borås
thai boxning Borås